TECHENDORF - Arjan Smit heeft woensdag op de Oostenrijkse Weissensee de tweede opwarmronde voor de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen. De Nefit-rijder uit Nijeveen schreef een criterium over ruim veertig kilometer op zijn naam. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van 26 man. Rob van Meggelen en Martijn Kromkamp werden respectievelijk tweede en derde.

Smit maakt al ruim zeven jaar deel uit van het schaatspeloton, maar won nog nooit een marathon op natuurijs. Op de Weissensee sloeg hij eindelijk zijn slag. De zesvoudig skeelerkampioen van Nederland had naar eigen zeggen de omstandigheden mee. "Het waaide erg hard. Niemand kon zich vandaag verschuilen. Hoe meer er gewerkt moet worden, hoe beter ik schaats."

Het zat Smit dit seizoen nog niet mee. De ploeggenoot van Erik Hulzebosch raakte vorig jaar september tijdens een valpartij bij het WK-skeeleren geblesseerd aan zijn rug. "Ik heb er nog steeds last van. Vooral als ik bochten moeten rijden op de kunstijsbaan. Dat gaat gewoon niet, maar hier op de Weissensee kan ik mooi rechtuit schaatsen. Iedere slag is weer raak. Deze overwinning geeft me moraal voor de Alternatieve Elfstedentocht van aanstaande zaterdag", aldus de 26-jarige Smit.

De Vries

Bij de vrouwen won Elma de Vries. De schaatsster uit het Friese Haule ontsnapte in de slotfase uit een kopgroep van zeven rijdsters en reed vervolgens solo naar de eindstreep. Daniëlle Bekkering eindigde als tweede en Mischa Coolen werd derde.