AMSTERDAM/MILAAN - De gemeente Amsterdam heeft de bazen van de Ronde van Italië laten weten zeer geïnteresseerd te zijn in het organiseren van de start van de Ronde van Italië in 2007. Giro-baas Angelo Zomegnan had Amsterdam en drie andere Europese steden buiten Italië benaderd zich kandidaat te stellen voor 2006, maar het Amsterdamse college vindt die termijn te kort dag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

RCS, het overkoepelende orgaan waartoe de Ronde van Italië behoort, verlangde op 1 februari antwoord uit Amsterdam. Koersdirecteur Zomegnan was woensdag nog niet op de hoogte van het antwoord uit Amsterdam, maar hield zelf de optie 2007 ook al open.

"Wij zouden het heel leuk vinden vanuit Amsterdam te vertrekken. Lukt het niet in 2006, dan zijn ze voor mij altijd nog kandidaat voor 2007", aldus Zomegnan, die de namen van de drie andere kandidaat-steden niet wilde noemen.

De gemeente Amsterdam liet de afgelopen maanden een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren, waaruit is gebleken dat voor de organisatie van het openingsweekeinde minimaal 3,6 miljoen euro nodig is.

Dekking is nog niet gevonden, maar de bedoeling is om 3 miljoen euro door sponsoring te financieren, zo liet de betrokken wethouder Maij het college weten. Daarop werd besloten af te zien van de kandidatuur voor 2006 en zich te richten op het binnenhalen van de start in 2007. Een definitieve beslissing wordt daarover dit voorjaar genomen.

Mocht Amsterdam inderdaad worden aangedaan dan is het de tweede keer dat de Giro vanuit Nederland vertrekt. In 2002 gebeurde dat in Groningen. De gemeenten Utrecht en Rotterdam spannen zich in de start van de Ronde van Frankrijk in 2008 naar Nederland te halen.