BERLIJN - Justitie in Berlijn doet momenteel in de Duitse omkopingszaak onderzoek naar 25 personen. Zij worden ervan verdacht minstens tien voetbalduels te hebben gemanipuleerd in de bovenste drie divisies en in het Duitse bekervoetbal.

Scheidsrechter Robert Hoyzer is met zijn verklaringen over het 'verkopen' van voetbalduels een voorname getuige en bron. Onder de verdachten bevinden zich onder anderen scheidsrechters en veertien spelers van zes voetbalclubs, die allemaal op een lager niveau dan de Bundesliga spelen.

De verdachten zouden de duels hebben gemanipuleerd om criminelen grote gokwinsten te laten boeken. Woensdag deed justitie in het hele land in 32 huizen en kantoren van 19 verdachten huiszoeking. Daarbij werden ongeveer 150 politiemensen ingezet. Zo zouden onder meer de woningen van de scheidsrechters Jürgen Jansen in Essen, Wieland Ziller in Dresden en Dominik Marks in Berlijn zijn doorzocht. Ook arbiter Felix Zwayer behoort tot de verdachten. Van deze vier is alleen de naam van Ziller niet officieel bevestigd.

De aanklager, die bevestigde dat er bij die huiszoekingen bewijsmateriaal is aangetroffen, merkte op dat er geen spelers van Hertha BSC worden verdacht. Twee gearresteerde Kroatische broers, verdacht van de illegale gokpraktijken, hadden de namen van drie voetballers van die club genoemd.

De drie, oud-Ajacied Nando Rafael, Josip Simunic en Alexander Madlung haalden woensdag bij een rechter in Hamburg een succesje. De rechter bepaalde op straffe van een flinke dwangsom dat het tijdschrift Focus de namen van het trio niet meer mag noemen in verband met het omkoopschandaal.

Focus had vorige week gepubliceerd op basis van uitlatingen van de twee Kroatische betrokkenen. De spelers die wel verdacht worden, zijn van Ahlen, Chemnitz, Energie Cottbus, Dynamo Dresden, Kickers Offenbach en SC Paderborn.

Van die laatste club is de Nederlander Thijs Waterink de aanvoerder. Hij gaf eerder deze week toe dat hij en zijn ploegmaats van een onbekende 10.000 euro hadden ontvangen als bonus voor een overwinning.

Scheldwoord

De scheidsrechters in Zwitserland hebben naar aanleiding van het omkoopschandaal in Duitsland duidelijk gemaakt aan de voetballers in de nationale competitie dat ze verwijzingen naar hun omstreden collega Robert Hoyzer niet op prijs stellen. Hoyzer gaf onlangs wedstrijdmanipulatie toe. Spelers die Zwitserse arbiters uitschelden voor 'Hoyzer', krijgen rood.

Die waarschuwing deelde het scheidsrechterskorps woensdag uit. FIFA-scheidsrechter Guido Wildhaber zei woensdag in het 'Bieler Tagblatt' dat alle arbiters deze instructie meekrijgen. "Het zal echter geen heksenjacht worden, we sturen heus niet elke speler het veld uit die 'toto' of 'lotto' roept." Wildhaber neemt zijn Duitse collega Hoyzer diens gedrag overigens zeer kwalijk. "Hij beseft niet welke enorme schade hij het imago van de arbitrage wereldwijd berokkent."