JEONJU - Portugal heeft zich gerevancheerd van de nederlaag tegen de Verenigde Staten in de eerste wedstrijd van het WK voetbal. De outsider voor de titel had maandag in het Zuid-Koreaanse Jeonju geen enkele moeite met het nihilistische Polen, 4-0. Spits Pedro Pauleta was met drie treffers de man van de wedstrijd.

Vrijdag valt in groep D de beslissing welke twee ploegen naar de achtste finales gaan. Dan speelt Portugal in Incheon tegen Zuid-Korea en Polen in Daejeon tegen de Verenigde Staten. Zuid-Korea en de VS hebben elk vier punten. Portugal verloor van de VS en pakte tegen Polen de eerste drie punten.

Polen uitgeschakeld

Polen staat nog op de bittere nul en is uitgeschakeld. De ploeg had vooraf gedacht ver te kunnen komen. Maar de spelers toonden geen bezieling, geen wilskracht en het elftal was geen eenheid. Volstrekt kansloos ging Polen ook in de tweede wedstrijd ten onder. Kansen kreeg de ploeg amper. In de 59e minuut werd een goal van Kryszalowicz afgekeurd na een overtreding op doelman Baia.

Zui-Korea

Zuid-Korea heeft genoeg aan een gelijkspel voor de achtste finales. Portugal niet. In dat geval moeten de VS verliezen van Polen, en dan gaat Portugal door vanwege het betere doelsaldo.

Pauleta

Pauleta deed wat de Duitser Klose presteerde tegen Saudi-Arabië; drie keer scoren. Hij speelde alle tien kwalificatiewedstrijden waarin hij acht keer scoorde, waaronder een belangrijke goal in de thuiswedstrijd tegen Nederland. Na een knappe individuele actie, opende de 29-jarige aanvaller van de Franse club Bordeaux in de veertiende minuut de score.

In de tweede helft drukte Portugal het overwicht uit in meer doelpunten. In de 65e minuut bereidde de verder onzichtbare Figo de -0 voor van Pauleta. Daarna bekroonde Pauleta een individuele actie, 3-0. Rui Costa, die op de bank begon, bepaalde de eindstand op 4-0.

Stand Groep D:

* uitgeschakeld.