NYON - De Europese voetbalbond UEFA heeft Ebi Smolarek voor drie maanden uitgesloten van Europese wedstrijden. De Poolse voetballer van Feyenoord krijgt deze straf omdat bij een dopingcontrole in zijn urine een lichte verhoging van het toegestane cannabisgehalte was aangetroffen. De uitspraak is maandag bekendgemaakt.
UEFA

Volgens een woordvoerder van de UEFA houdt de schorsing in dat Smolarek drie wedstrijden verplicht aan de kant moet blijven: twee voorronden van de Champions League en de wedstrijd om de Supercup op 30 augustus. Precies die dag loopt volgens de UEFA de straf af.

Feyenoord

Feyenoord maakte zaterdag bekend dat Smolarek voor twee Europese wedstrijden was geschorst. Manager Jan D. Swart houdt dat vol: "Ebi is geschorst tot 30 augustus, dus die wedstrijd om de Supercup zou hij weer mogen spelen."

"Maar waar hebben we het over", vervolgt Swart, "Smolarek kan dan niet eens voetballen omdat hij dan nog herstelt van een knie-operatie."

Belangrijker vindt Feyenoord dat de tuchtcommissie van de UEFA heeft vastgesteld dat Smolarek geen joint heeft gerookt, zoals de verdenkingen waren. Smolarek heeft het verhoogde cannabisgehalte te danken aan het eten van reformrepen waar het stimulerende plantenextract in verwerkt was. De UEFA verwijt Smolarek wel dat hij beter had moeten opletten bij het eten van deze repen.