MOSKOU - Ruim een jaar geleden konden de Nederlandse schaatsers maar moeilijk een lach onderdrukken, toen Chad Hedrick zijn entree op de schaatsbaan maakte. Met zijn onconventionele techniek baarde de Texaan opzien.

Het gelach in het Oranje-kamp verstomde pas, toen Hedrick onverwacht de wereldtitel opeiste. In aanloop naar het WK allround in Moskou is de 27-jarige Hedrick wederom het lachertje van het rondtrekkende schaatscircus geworden.

Wisselen

Nadat hij in december tijdens de Noord-Amerikaanse allroundkampioenschappen was gediskwalificeerd omdat hij vergat te wisselen, presteerde Hedrick vorige week het onmogelijke. Tijdens de WB-wedstrijden in Baselga di Piné veranderde de pupil van Bart Schouten op het rechte stuk naar de finish van baan en wisselde zodoende twee keer in één ronde. "Ik vond 't al zo raar dat ik over een blokje moest stappen", sprak hij beschaamd.

Groentje

Het incident in Baselga di Piné onderstreept volgens zijn Nederlandse coach Bart Schouten de stelling dat Hedrick nog een groentje is. Ook al is hij al 's wereld beste. "Dat merk je aan die foute wissels", zegt Schouten. "Maar ook hoe hij de bocht aansnijdt op de 1500 meter, wanneer hij een zeer hoge snelheid haalt. Dat zijn dingen die beter moeten."

Juist die details kunnen ertoe leiden dat de Amerikanen Hedrick en Davis komend weekeinde naast het eremetaal grijpen. "De Amerikanen worden niet automatisch wereldkampioen", denkt Schouten. "Chad is nog ruw, hij maakt fouten. Vooral tactisch moet 't nog beter. Vergeet niet: in principe is hij een beginneling. Hij schaatst pas twee jaar."

In die twee seizoenen heeft Hedrick de schaatswereld flink wakker geschud. Na zijn sensationele overwinning op het WK in Hamar liet de Amerikaan ook dit seizoen zijn klasse zien. Zo klokte hij - na zijn diskwalificatie op het Noord-Amerikaanse allroundkampioenschap - een tijd van 13.03 op de tien kilometer.

Dat was slechts vijf tellen boven het wereldrecord van Jochem Uytdehaage. Ook dook de Texaanse skeelerheld onder het wereldrecord van Gianni Romme op de 3000 meter. Die toptijd werd echter niet erkend, omdat het geen officiële wedstrijd betrof. Het ging om een weddenschap met een Amerikaanse junior.

Progressie

"Het is verschrikkelijk hard", weet Schouten. "Wanneer je elke dag met hem werkt, zie je niet zo goed hoe snel hij progressie boekt. Maar ja, als je zo'n tijd hoort gaan je oren wel even klapperen."

Toch is Schouten zeer kritisch over zijn pupil. De Nederlander is er zelfs van overtuigd dat Hedrick onder zijn niveau presteert. "Vorig jaar is hij te gemakkelijk wereldkampioen geworden", zegt de coach. In de zomer liep Hedrick, toch al geen trainingsbeest, er de kantjes af. "Ik sprak met hem af dat hij tien dagen in Houston ging skeeleren. Later hoorde ik van zijn vader dat hij maar drie keer getraind had."

Pas tijdens de WB-wedstrijd in Berlijn (november) werden de ogen van Hedrick geopend. Hij eindigde als zesde op de 5000 meter, ruim acht seconden achter winnaar Gianni Romme. "Chad moet gedisciplineerder worden. Gelukkig besefte hij dat zelf ook, toen hij in Berlijn acht tellen moest toegeven op Romme. Kijk, vorig haar hebben Hedrick en Davis de Nederlanders wakker geschud. Nu komen de Nederlanders goed terug en beseft Chad dat hij harder moet werken. Anderen hebben de norm verlegd."