OITA - België kan niet meer winnen bij het WK. De ploeg van de bekritiseerde bondscoach Robert Waseige, die amper nog met de pers praat, moest maandag ook in de tweede wedstrijd tegen Tunesië genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. Eerder speelden de Rode Duivels in Azië gelijk tegen gastland Japan (2-2).

Bij het WK vier jaar geleden in Frankrijk werd België naar huis gestuurd met drie gelijke spelen in de groepsronde. Niet eerder eindigde een ploeg bij het WK in vijf opeenvolgende wedstrijden op een remise.

WK-zege

De laatse WK-zege van België dateert van 1994 in de Verenigde Staten, toen het Nederlands elftal met 1-0 verloor van het buurland. De ploeg van Waseige zal vrijdag toch echt van Rusland moeten winnen om in het toernooi te blijven.

'Spitsloos'

België trad met drie wijzigingen aan in vergelijking met het elftal dat tegen Japan begon. Walem, Van Meir en Peeters waren door bondscoach Waseige gepasseerd. Hun vervangers waren De Boeck, Deflandre en Strupar. Met de laatste wilde de Belgische keuzeheer meer aanvalskracht ontwikkelen.

In het duel met Japan begon België zonder echte spits, hetgeen Waseige op veel kritiek kwam te staan. De gewaardeerde vleugelverdediger Van Kerckhoven was opnieuw niet beschikbaar door een dijbeenblessure.

Strupar

Strupar kwam in de eerste helft nauwelijks in het spel voor. België speelde rommelig en zonder veel aanvalsdrang. Het optreden van Tunesië, met Ajacied Trabelsi in de gelederen, oogde frisser en speelser. Veel kansen dwongen beide ploegen echter niet af.

In de dertiende minuut bewees België dat het wel degelijk tot uitstekend voetbal in staat is. Na een breed opgezette aanval over links en rechts belandde de bal voor de schietgrage voeten van Wilmots, die van dichtbij geen fout maakte, 0-1. In het duel met Japan had de middenvelder van Schalke'04 ook al de score open gebroken.

België kon de voorsprong opnieuw niet lang vasthouden. Tegen Japan lag de gelijkmaker binnen drie minuten achter doelman Geert de Vlieger (Willem II), Tunesië sloeg binnen vier minuten terug. Verdediger Bouzaiane krulde een vrije trap fraai achter de vergeefs duikende De Vlieger, 1-1. Spits Jaziri miste kort daarna een mooie kans op een verdiende voorsprong voor Tunesië.

Sonck

Met de zware wedstrijd tegen Rusland nog te spelen begreep Waseige dat er in de rust iets moest gebeuren om België een goede overlevingskans te geven. Hij verving Strupar voor Sonck en Verheyen voor Vermant.

Met het inbrengen van Sonck gaf Waseige gehoor aan de aanhoudende roep in België om meer speeltijd voor de topscorer van de afgelopen competitie (dertig treffers).

Met de 23-jarige spits van kampioen Racing Genk wonnen de Rode Duivels inderdaad aan aanvals- en daadkracht. De Speler van het Jaar 2001 in België was bij elke offensieve actie betrokken, maar kwam steeds net te kort om te scoren.

Mpenza

In het laatste kwartier bracht Waseige ook zijn derde spits, Mpenza, nog in. Maar ook hij kon de zege niet afdwingen. Tunesië, dat nog een aardige eindsprint in huis had, was met een schitterend schot van Ghodhbane dicht bij -1.