ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft dinsdag gevangenisstraffen opgelegd aan drie Enschedeërs die de eigenaar van het springpaard De Sjiem afpersten.

Het dier wordt bereden door Jeroen Dubbeldam, die er in 2000 olympisch kampioen mee werd. De 38-jarige Piet van der G. moet drie jaar de cel in. De 39-jarige Michel B. wacht vijftien maanden cel en voor de 47-jarige Freddy H. had de rechter 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk, in petto.

G. en H. moeten samen bovendien 300.000 euro terugbetalen aan het slachtoffer. De officier van justitie had tegen G. acht jaar geëist, maar de rechter oordeelde dat er geen sprake was van geweld.

Het trio probeerde tussen 30 augustus 2002 en 22 april 2004 de eigenaar van het paard, de schoonvader van Dubbeldam, af te persen. De man werd geregeld lastig gevallen en vluchtte zelfs een tijdje naar Mallorca. Uiteindelijk betaalde hij 300.000 euro aan de mannen. Een deel van het geld is niet teruggevonden.

Er was te weinig bewijs voor de afpersing van B. tegen de paardeneigenaar. Maar omdat B. wel veroordeeld werd voor diverse mishandelingen en bedreigingen met een vuurwapen, kwam de rechtbank tot zijn celstraf.

Officier van justitie G. Dam had geen bewijs dat het paard De Sjiem een hoofdrol heeft gespeeld bij de afpersing. In zijn ogen onbetrouwbare getuigen verklaarden dat de hals van de schimmel zou worden doorgesneden als er niet werd betaald. Daarop haalde de eigenaar het paard uit de wei en verving het door een ander.