Philippe Gilbert heeft zondag de tweede etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Belg van Quick-Step Floors was na 172 kilometer van en naar Cham de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton.

Gilbert bleef de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin en de Fransman Anthony Roux voor. De Belgisch kampioen won eerder dit seizoen onder meer de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

Rohan Dennis raakte zijn leiderstrui kwijt aan Stefan Küng. De Australiër, die zaterdag de sterkste was in de proloog, kwam door een valpartij op ruim twintig kilometer van de finish op achterstand binnen.

Küng heeft slechts een seconde voorsprong op Michael Matthews. Tom Dumoulin bezet op eveneens een seconde de derde plaats en Lars Boom staat op vier seconden vierde.

Nick van der Lijke bezet de tweede plek in het bergklassement. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij moet alleen de Deen Lasse Norman Hansen boven zich dulden.

Van der Lijke

Bij temperaturen van boven de dertig graden kreeg het peloton vier lokale ronden voor de kiezen met onderweg telkens een beklimming van de derde categorie.

Al vroeg in de etappe gingen vijf renners, onder wie Van der Lijke, op avontuur. De 25-jarige Zeeuw had gezelschap van Hansen, Nick Dougall, Conor Dunne en Antoine Duchesne.

Het kwintet kreeg de ruimte en bouwde een maximale voorsprong van bijna vier minuten op. Met het einde van de derde ronde in zicht besloot het peloton onder aanvoering van Bora-Hansgrohe het tempo op te voeren.

Bakelants

Met nog ruim twintig kilometer te gaan werd de kopgroep ingerekend door het peloton. Direct daarna demarreerde Jan Bakelants, die Rui Costa en Damiano Caruso met zich mee kreeg.

Het trio nam al snel een voorsprong van circa twintig seconden, maar werd op vijf kilometer van de finish weer gegrepen. Greg Van Avermaet probeerde vervolgens nog alleen weg te rijden, maar ook hij kon een massasprint niet voorkomen.

In die sprint kwam Gilbert al vroeg op kop en werd hij niet meer gepasseerd door de concurrentie.