AMSTERDAM - Kort voor het sluiten van de internationale transfermarkt heeft een groot aantal clubs zich versterkt. Vooral de Graafschap deed op de valreep goede zaken.

De 'Superboeren' beschikken tot het einde van het seizoen over de Portugese middenvelder Ricardo Sousa. De 26-jarige speler wordt gehuurd van het Duitse Hannover 96, waar hij afgelopen zomer als toptransfer was verwelkomd.

Sousa kwam bij Hannover echter slechts tot vijf optredens en werd maandag verhuurd aan De Graafschap. De linksbenige middenvelder, die één interland op zijn naam heeft, kwam eerder in zijn vaderland onder andere uit voor Beira Mar, Porto en Boavista.

De Doetinchemse club maakte maandag ook bekend dat verdediger Glenn Loovens tot het einde van het seizoen wordt gehuurd van Feyenoord. Loovens (21) moet nog wel medische keuring ondergaan.

Vidmar

De terugkeer van verdediger Tony Vidmar naar NAC Breda is maandag op het laatste moment verhinderd. De club had reeds overeenstemming bereikt met de Australische verdediger, toen zijn club Cardiff City alsnog dwars ging liggen. "Ze wilden hem opeens niet meer kwijt", aldus algemeen directeur Willem van der Hoeven van NAC.

Vidmar (34) speelde van 1995 tot 1997 voor de Brabantse club, waarna hij vertrok naar Glasgow Rangers. Voor hij bij Cardiff terechtkwam, speelde hij ook nog voor Middlesbrough. Vidmar zou in Breda een contract voor anderhalf jaar tekenen.

Franse spits

Roda JC heeft zich versterkt met de Franse aanvaller Youssef Sofiane. De 20-jarige voetballer komt met onmiddellijke ingang over van het Engelse West Ham United en tekende in Kerkrade maandag een contract tot het einde van dit seizoen.

Sofiane kwam in zijn vaderland uit voor Lille en Auxerre en belandde daarna via Notts County bij West Ham United. Bij die laatste club kwam hij twee keer in actie. In juni beslist Roda JC over een langer verblijf van Sofiane in Kerkrade.

Hammond

De Ghanese aanvaller Elvis Hammond speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor RBC Roosendaal. De club uit de eredivisie bereikte maandag overeenstemming met de speler en zijn club, het Engelse Fulham.

Hammond (24) doorliep de jeugdopleiding van de Londense club, waar hij sinds 1999 onder contract staat. In het seizoen 2001-2002 kwam hij op huurbasis uit voor Bristol Rovers.

Vonlanthen

PSV leent de jonge Zwitserse aanvaller Johan Vonlanthen voor de rest van het seizoen uit aan de Italiaanse club Brescia. Beide clubs zijn dat maandag overeengekomen.

Vonlanthen, die dinsdag zijn 19e verjaardag viert, kwam in de zomer van 2003 naar Eindhoven, waar hij tot op heden nog niet kon uitgroeien tot een vaste waarde voor de basis. Met de komst van de Braziliaan Robert kreeg Vonlanthen de kans zich in de Italiaanse Serie A te onderscheiden.

ADO Den Haag

De Portugees Edson Rolando Silva Souza maakt definitief de rest van het seizoen deel uit van ADO Den Haag. De club uit de eredivisie bereikte dit weekeinde al een mondeling akkoord met zijn werkgever, het Engelse Tottenham Hotspur. Maandag werden de contracten getekend, waarmee meteen de overstap van ADO-spits Rik Platvoet naar VVV-Venlo een feit was.

Platvoet kon worden verhuurd, als Edson, geboren in Kaapverdië, inderdaad de Haagse club zou komen versterken. De 21-jarige spits speelde in de jeugd bij het Portugese Benfica en sinds 2000 bij PSV, waar hij tot één invalbeurt kwam. Afgelopen zomer maakte de voormalig jeugdinternational de overstap naar Tottenham, waar Hagenaar Martin Jol werkzaam is.