IOC voegt vijftien disciplines toe aan programma Tokio 2020

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het programma voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio vrijdag uitgebreid met vijftien nieuwe evenementen.

Met het toevoegen van de sporten hoopt het IOC gelijkheid in geslachten te bevorderen en een jonger publiek aan te spreken. Enkele nieuwe sporten, zoals drie-tegen-drie basketbal en BMX freestyle hebben een urban karakter, meldt het IOC in een persverklaring.

Bij andere nieuwe onderdelen nemen mannen en vrouwen het in teams tegen elkaar op. Bij het zwemmen komt er een gemixte estafette op de 4x100 meter en in de atletiek op de 4x400 meter. Ook in het boogschieten, triatlon, judo en tafeltennis komen er gemengde teamwedstrijden.

Naast deze onderdelen worden bij het zwemmen de 800 meter voor mannen en de 1500 meter voor vrouwen toegevoegd. Bij het baanwielrennen wordt het onderdeel madison toegevoegd en bij het schermen komt er bij zowel de mannen als de vrouwen een landenwedstrijd.

"Deze fascinerende nieuwe evenementen die we vandaag hebben toegevoegd, zijn een stap voorwaarts voor het olympisch programma", zegt IOC-voorzitter Thomas Bach. "Ik ben verheugd dat de Spelen in Tokio jeugdiger en meer urban zullen zijn en dat er meer vrouwen zullen deelnemen."  

Het IOC besloot vorig jaar al om vijf nieuwe sporten toe te voegen aan het programma voor Tokio 2020. Honkbal (voor de mannen) en softbal (vrouwen) keren in Japan terug op het olympisch podium. Daarnaast werden surfen (op golven), skateboarden, karate en sportklimmen toegelaten tot de Spelen.

Lees meer over:
Tip de redactie