TECHENDORF - Jan Maarten Heideman heeft maandag op de Oostenrijkse Weissensee een schaatscriterium over 40 kilometer gewonnen. De fysiotherapeut uit Oldebroek toonde zich de snelste in de massasprint. Roel van Hest eindigde als tweede en Erik Hulzebosch legde beslag op de derde plaats. Bij de vrouwen won Daniëlle Bekkering de massasprint, voor Elma de Vries en Linda Verdouw.

Behalve veel valpartijen kende de wedstrijd bij de mannen weinig wapenfeiten. Ook de winnaar viel in de beginfase op het ijs. "Dat hoort er nu eenmaal bij als je op natuurijs rijdt. Het parkoers zat vol met scheuren en diepe gaten. Je bent kansloos als je daar intrapt."

Helm

"Nee, ik ben geen voorstander van een helm. We vallen nooit op het hoofd. Maar beschermend materiaal rond de knie en heup zou geen overbodige luxe zijn. Vandaag had ik veel geluk, want ik viel net niet op het glij-ijzer van een collega. Ik droeg geen bescherming voor mijn ledematen, maar dat doe ik deze week in Oostenrijk niet weer", aldus Heideman.

De marathonschaatsers hebben woensdag en donderdag nog een criterium op het programma staan. Zaterdag volgt het klapstuk: de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer.