Fuglsang wint bergrit in Dauphiné, Porte nieuwe leider

Jakob Fuglsang heeft vrijdag de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De 32-jarige Deen van Astana was de sterkste van een kopgroep van vier renners. Richie Porte is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Fuglsang bleef na ruim 145 kilometer van Parc des Oiseaux naar Villars-les-Dombes Porte nipt voor in de sprint. Chris Froome eindigde als derde en Fabio Aru als vierde.

Voor Fuglsang betekende het zijn eerste overwinning in bijna vijf jaar tijd. Eerder in zijn loopbaan won hij drie keer de Ronde van Denemarken en boekte hij de eindzege in de Ronde van Luxemburg en de Ronde van Oostenrijk.

Alejandro Valverde en Alberto Contador verloren beiden tijd op de concurrentie. Valverde kwam op vijftig seconden van Fuglsang als vijfde over de finish en Contador werd op ruim een minuut negende.

In het algemeen klassement neemt Porte de leiding over van Thomas De Gendt, die al vroeg op de laatste beklimming van de etappe moest lossen.

Porte heeft 39 seconden voorsprong op Froome, die de tweede plaats bezet. Fuglsang neemt op 1.15 minuut de derde plaats in. Valverde en Contador staan respectievelijk vierde en zesde.

Oomen

Sam Oomen was op de 22e plaats de beste Nederlander. De 21-jarige Brabander moest ruim drie minuten toegeven op Fuglsang en verloor zijn jongerentrui aan Emanuel Buchmann.

In het bergklassement behield Koen Bouwman de leiding. De 23-jarige Nederlander, die eerder deze week de derde etappe in de Dauphiné won, heeft vijf punten voorsprong op De Gendt.

In de zesde etappe kreeg het peloton drie beklimmingen voor de kiezen, waarvan een van de hoogste categorie. De finish lag ruim vijftien kilometer na de laatste klim.

Al vroeg in de etappe gingen zes renners op avontuur: Oliver Naesen, Serge Pauwels, Anthony Turgis, Nils Politt, Alberto Bettiol en Thierry Hupond.

Het zestal kreeg de ruimte en bouwde een maximale voorsprong van bijna acht minuten op. Met de Mont du Chat in zicht besloot het peloton gas te geven.

Aru

Halverwege de beklimming van de hoogste categorie werd Naesen als laatste vluchter ingerekend, waarna Aru enkele kilometers voor het einde van de top in de aanval ging.

In de afdaling werd de Italiaan werd bijgehaald door Froome, Porte en Fuglsang. Dit kwartet mocht in de straten van Villars-les-Dombes sprinten om de ritzege.

Froome trok de sprint aan, waarna Porte op weg leek naar de overwinning. In de laatste meters werd de Australiër nog gepasseerd door Fuglsang.

Zaterdag staat opnieuw een zware bergetappe op het programma. Dan moeten de renners 167,5 kilometer afleggen van Aoste naar de Alpe d'Huez.

NUwerk

Tip de redactie