Dafne Schippers heeft donderdag bij de Diamond League in Rome de 100 meter gewonnen. De Nederlandse snelde op de outdoorbaan in Italië naar een tijd van 10,99 seconden. Sifan Hassan was de snelste op de 1500 meter.

Schippers bleef als enige net onder de 11 seconden in het Olympisch Stadion. De 24-jarige Utrechtse verwees Marie-Josée Ta Lou (11,03) uit Ivoorkust naar de tweede plaats. Olympisch kampioene Elaine Thompson deed niet mee.

De Nederlandse sprintster had een aardige start, waarna ze met krachtige passen de leiding nam. Ze leek op het laatste stuk naar de finish iets te verkrampen, maar bleef Ta Lou wel voor. 

Voor Schippers was het niet haar snelste tijd van het seizoen op de 100 meter. In Californië klokte ze eerder dit jaar 10,95.

Hassan

De 24-jarige Hassan bleef op de 1500 meter met haar tijd van 3.56,22, slechts een fractie boven haar eigen Nederlands record. Twee jaar geleden in Eindhoven kwam ze tot 3.56,05.

Hassan toonde tijdens haar eerste optreden van dit seizoen op de 1500 meter aan dat ze zich in de Verenigde Staten goed heeft ontwikkeld onder leiding van de Amerikaanse coach Alberto Salazar.

De geboren Ethiopische nestelde zich al voor het ingaan van de laatste ronde aan kop en trok in de laatste 400 meter hard door. Ze won met overmacht, op gepaste afstand gevolgd door de Keniaanse Winny Chebet (3.59,16). Maureen Koster werd achtste in 4.03,77.

Schippers, Hassan en Koster zijn zondag van de partij bij de FBK Games in Hengelo.

Martina

Churandy Martina, die ook naar Hengelo gaat, kon op de 200 meter niet meedoen om de medailles. De 32-jarige sprinter eindigde als achtste en laatste in 20,74, bijna een seconde boven zijn Nederlands record.

De winst ging naar de Canadees Andre de Grasse, die 20,01 klokte. De 22-jarige De Grasse, die vorig jaar achter Usain Bolt zilver pakte op de Olympische Spelen van Rio, was in Rome oppermachtig. Christophe Lemaitre uit Frankrijk eindigde op gepaste afstand in 20,29 als tweede.