RIJSWIJK - De top tien van de wereldranglijst van het vrouwentennis ziet er na de Australian Open heel anders uit.

De Amerikaanse Serena Williams steeg door haar winst van het grand slam in Melbourne van de zevende naar de tweede plaats achter verliezend finaliste Lindsay Davenport. De Francaise Amélie Mauresmo zakte van twee naar drie en de Russische Anastasia Miskina van drie naar vijf.

Krajicek

De Belgische Justine Henin-Hardenne, vorig jaar winnares van de Australian Open, duikelde uit de top tien; van acht naar vijfien. Haar landgenote Kim Clijsters is bezig met een vrije val en zakte verder weg naar de 48e plaats. Hoogst geklasseerde Nederlandse is Michaella Krajicek op de 163e plaats.

Bij de mannen ruilden Lleyton Hewitt en Andy Roddick van plek. De verliezend finalist van Melbourne klom naar de tweede plaats, terwijl de Amerikaan afdaalde naar drie. De Zwitser Roger Federer voert de ranglijst nog altijd onbedreigd aan. Marat Safin blijft ondanks zijn overwinning steken op de 4e plaats.

Verkerk

Martin Verkerk speelde niet in Melbourne, maar steeg toch vier plaatsjes naar de 58e plek. Hij is de hoogst genoteerde Nederlander. Sjeng Schalken leverde achttien plaatsen in en vindt zichzelf terug op plaats 79. Peter Wessels (81) en Raemon Sluiter (89) staan ook nog bij de eerste honderd.