MOSKOU - De rellen die zondag in Moskou uitbraken na de -0 nederlaag van Rusland tegen Japan op het WK voetbal, hebben twee mensen het leven gekost. Zeker vijftig mensen raakten volgens opgaven van de politie gewond. Een van de dodelijke slachtoffers was een vechtersbaas die tijdens de onlusten werd neergestoken.

Het andere slachtoffer was een politieman, die maandagmorgen overleed aan de verwondingen die hij had opgelopen bij het uiteenslaan van de relschoppers. Volgens de politie waren onder de gewonden tien agenten en vijf Japanse studenten.

Na de nederlaag van de Russische ploeg in en tegen Japan gingen supporters op de vuist. In de buurt van het Kremlin liep het uit de hand en op het Manegeplein, waar 7000 Russen op een groot beeldscherm naar de wedstrijd hadden gekeken, braken vechtpartijen uit. De politie hield ongeveer zestig relschoppers aan.

In de nacht van zondag op maandag heeft een groep skinheads nog een wooncentrum van Vietnamezen aangevallen. Ze sloegen ruiten kapot en vernielden meubilair.

Afschuw

De wereldvoetbalbond FIFA sprak maandag in een officiële verklaring haar afschuw uit over de rellen in Rusland. "We betreuren dit ten zeerste", zei woordvoerder Keith Cooper. "Het is duidelijk dat er veel te veel alcohol is genuttigd en dat daar geen enkele controle op was. Het heeft niets met voetbal van doen. Rusland is nog niet eens uitgeschakeld."

Cooper wees graag op het voorbeeldige gedrag van de voetbalsupporters in Japan. Daar verliep de feestvreugde over de zege zonder wanklank.