GRONINGEN - Ron Jans is aan zijn beste periode als trainer van FC Groningen bezig. Zijn ploeg won zondagmiddag in het Oosterpark van De Graafschap (1-0) en staat nu met een tiende plaats stevig in de middenmoot.

Al opvolger van de weggestuurde Lodeweges hield Jans de Groningers in het seizoen 2003/2003 met een vijftiende plek buiten de nacompetitie. In zijn tweede jaar behaalde hij plaats dertien. Dit seizoen lijkt er meer in te zitten. FC Groningen begon de tweede competitiehelft met een uitzege bij ADO Den Haag (3-0), gevolgd door winst tegen het aanvallend machteloze De Graafschap.

Nevland

De goede prestaties van FC Groningen zijn voor een groot deel toe te schrijven aan de Noorse spits Erik Nevland. De van Viking FF overgekomen aanvaller maakte zondag in zijn vijfde duel zijn vijfde treffer. Zijn debuut in november in de Nederlandse competitie was spraakmakend; hij scoorde tegen FC Twente en twee wedstrijden later scoorde hij twee keer in de Kuip tegen Feyenoord (2-1).

Maar ook Nevland kan kansen missen. Hij verzuimde in de 77e minuut het duel te beslissen, kort nadat Zongo bijna de gelijkmaker (kopbal lat) voor De Graafschap had gemaakt. De Noor schoot voor een leeg doel naast. Voor rust deed hij het beter. Nevland liet De Graafschap-doelman Van Fessem met een fraai schot kansloos: 1-0.

De Graafschap

Door de misser van Nevland werd het nog een spannende slotfase. De Graafschap zocht eindelijk de aanval, maar het offensief leverde niets op. Met als resultaat slechts een punt uit negen uitduels, de 2-2 bij RKC Waalwijk. Het werd uiteindelijk een slecht weekeinde voor de ploeg van trainer Kruys. De concurrenten onderin pakten punten: RBC Roosendaal won verassend bij Vitesse en ADO Den Haag hield Ajax op 0-0.

NAC

Het duel tussen NAC Breda en SC Heerenveen (1-1) leek zondagmiddag na dik tachtig minuten reddeloos verloren. Veel oponthoud, weinig doelgevaar en al helemaal geen kansen op een treffer. Nare blessures bij de NAC-spelers Boussaboun en Colin en ook bij scheidsrechter Wegereef trokken feitelijk de meeste aandacht.

Spectaculair slot

Het langdradige duel kreeg onverwacht toch nog een spectaculair slot. Invaller Haarala miste namens SC Heerenveen in de 83e minuut de eerste serieuze kans van de wedstrijd. Kort daarna deed Lurling, ook al een wisselspeler, aan de andere kant hetzelfde.

Lurling

De voormalige aanvaller van SC Heerenveen schoot luttele minuten later alsnog raak waarna de Friese clubtopscorer Huntelaar diep in blessuretijd het evenwicht verdiend herstelde met zijn twaalfde competitietreffer: 1-1. Doelman Vandenbussche hield daarna NAC-middenvelder Slot nog af van een sensationale zege.

Het vreemde duel kende meer onderbrekingen dan hoogtepunten. Eerst viel de wedstrijd stil door een flinke dijbeenblessure bij NAC-spits Boussaboun. Hij moest per brancard van het veld. Lurling was zijn opvallende vervanger. Hij leek deze maand uitgeschakeld door een knieblessure. Sneller dan verwacht, bleek hij echter weer speelklaar.

Boussaboun

Kort na de aftocht van Boussaboun ging ook NAC-verdediger Colin naar de grond na een botsing met zijn eigen doelman Schollen. De huurling van PSV maakte een aangeslagen indruk, leek aanvankelijk ook voor vervanging in aanmerking te komen, maar keerde op karakter terug in de wedstrijd.

Heerenveen

Heerenveen verzuimde van de gammele toestand bij Colin te profiteren. De centrale verdediger van NAC ging amper nog duels aan, sjokte over het veld, maar kon dankzij de Friese lankmoedigheid nog aardig overeind blijven. Tijdens de rust wisselde NAC-trainer Lokhoff zijn versufte mandekker alsnog, een ingreep die hij veel eerder had moeten toepassen.

Ook na de rust wilde het duel maar niet op gang komen. Arbiter Wegereef gaf er zelf in de 59e minuut de brui aan wegens een beenblessure. Opnieuw lag de wedstrijd vele minuten stil. Vierde official Van Hulten nam zonder problemen de leiding over waarna het duel uiteindelijk toch nog even tot leven kwam.

NEC

Hoewel een verdiende overwinning uitbleef, zette NEC zondag het herstel onder de nieuwe trainer Lok door. Tegen FC Utrecht bleef de verlossende treffer uit: 0-0.

Sinds het vertrek van de ontslagen trainer Neeskens heeft NEC niet meer verloren. Na de winst op Heerenveen en het verdienstelijke gelijkspel bij AZ moesten de Nijmegenaren in de Goffert opnieuw genoegen nemen met een gelijkspel.

Booy

FC Utrecht-trainer Booy mocht blij zijn met het punt. "Onze opzet is geslaagd om de 'nul' te houden, alleen kwamen we niet onder de druk uit. In de slotfase hadden we nog kunnen toeslaan, maar dat zou zeker niet verdiend geweest zijn."

FC Utrecht

NEC was zeker in de eerste helft de betere ploeg. FC Utrecht werd voortdurend op eigen helft teruggegedrongen, terwijl het in aanvallend opzicht tot geen enkele uitgespeelde kans kwam. De Nijmegenaren daarentegen zagen hun offensieve daden beloond met enkele goede mogelijkheden. Het lobje van Nalbantoglu na onvoeldoende wegwerken van doelman Terol eindigde evenwel net naast.

Een vrije trap van Barreto werd slechts moeizaam gekeerd door de Utrechtse doelman, die even later opnieuw in het nauw werd gebracht door een schot van Niedzielan. De half gestopte inzet van de Poolse spits belandde voor de voeten van Wisgerhof, die de op de doellijn staande Schut trof.

Ook na de rust kreeg NEC de beste kans, maar de inzet van Denneboom werd van de doellijn gehaald door Shew-Atjon. In de slotfase zag Cornelisse zijn kopbal na een hoekschop van Kruys op de buitenkant van de paal belanden en had Tanghe de pech dat zijn schuiver voorlangs afgleed.

Lok

Minder reden tot tevredenheid had NEC-trainer Lok, die graag had willen zien dat de lijn na het gelijke spel tegen AZ zou worden doorgetrokken. "Helaas bleef het bij 0-0, maar gezien het vertoonde spel mag ik niet eens echt ontevreden zijn."