AMSTERDAM - In de race om de landstitel dicht Ajax zichzelf nog steeds kansen toe. Na een teleurstellende reeks in de eerste seizoenshelft brachten de Amsterdammers het verschil met koploper PSV de afgelopen periode terug tot vijf punten. Met een slecht optreden tegen ADO Den Haag (0-0) zag Koeman zijn elftal echter weer verder achterop raken: "We zijn al afhankelijk van de prestaties van anderen, dan mag je zelf niets meer verspelen", aldus de oefenmeester.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Koeman kon na afloop geen geldig excuus bedenken voor de doelpuntloze exercitie tegen ADO. "Dat is voetbal. Je hebt van te voren nooit zekerheid dat je een duel wint. Ik heb geen verklaring voor deze wedstrijd. Er presteerden te veel mensen ondermaats. Ik heb in de rust twee spelers gewisseld, maar dat hadden er ook acht kunnen zijn. We begonnen te slap en waren vanaf het begin niet agressief genoeg. Heel teleurstellend en achteraf mogen we nog blij zijn met een punt ook."

ADO Den Haag

ADO Den Haag had ervoor gekozen om tegen Ajax zeer gegroepeerd te spelen en de ruimtes op het veld klein te houden. In die opzet slaagde het team van trainer Frans Adelaar uitstekend. "Ik ben trots", aldus Adelaar. "We hebben het organisatorisch heel goed gedaan en ik heb eigenlijk de hele wedstrijd geen echte mogelijkheid gezien voor Ajax. Wij daarentegen hebben een aantal zeer goede kansen gekregen. Achteraf kun je zeggen dat het terecht was geweest als we hier hadden gewonnen."

Kans

De beste kans op een doelpunt kreeg de Haagse club, die vanwege een straf van de KNVB geen fans mee mocht nemen naar de Arena, vlak voor tijd. Jean-Paul Saeijs mocht, samen met drie ploeggenoten, oprukken in de richting van het doel van Hans Vonk. Maar de twee Ajax-verdedigers die mee liepen, slaagden erin de doelkans te neutraliseren. Ook Stroeve en Van der Gun doken in het duel in kansrijke positie op voor Vonk, maar faalden in de afwerking.

Vonk

"Misschien is het wel typerend", zei Vonk na afloop. "Dat ik in dit duel man van de wedstrijd ben geworden. Voorin en op het middenveld gebeurde er gewoon te weinig. Het tempo was te laag en in de passing waren we onnauwkeurig. Eigenlijk had deze wedstrijd alle ingrediënten voor een slechte pot voetbal. Ik heb er geen verklaring voor, want we trainden goed, we waren bezig met een goede periode en toch was het slecht."

Mitea

Met twee wissels probeerde Koeman zijn elftal in de rust van 'vers bloed' te voorzien. Het belangrijkste slachtoffer was Nicolae Mitea. De linksbuiten voelt al weken de druk van het aandringende talent Ryan Babel. Omdat Koeman in de spits voorlopig kiest voor aankoop Charisteas is er voor Babel slechts plaats op de linkerflank, de positie van Mitea.

Koeman

Koeman: "Het wordt voor hem steeds moeilijker Hij durft zijn man niet op te zoeken en maakt daardoor de verkeerde keuzes. Ik praat veel met hem en probeer 'm vertrouwen te geven door met hem te beginnen. Maar als het dan niet lukt, wordt het natuurlijk moeilijk."

Babel

Het bewierookte talent Babel slaagde er in de tweede helft ook niet in om de stugge defensie van ADO te ontmantelen. Ajax speelde vol op de aanval, maar maakte nooit de indruk dat het nog echt geloofde in een overwinning. Koeman: "We verspelen dit seizoen vooral thuis te veel punten. Ook vandaag waren we niet fris en dat is een streep door de rekening. We vochten tegen onszelf. Onverklaarbaar."