WAALWIJK - Met een uiteindelijk eenvoudige uitzege op RKC (1-4) kon PSV zondag niet camoufleren dat de achtervolgers in de eredivisie nog niet hoeven te wanhopen. Zeker wanneer de koploper tijdens het overvolle programma eens een keer niet kan beschikken over de beste spelers, blijkt de club in de middelste en achterste linie kwetsbaarder dan gewenst.

Met dank aan vooral aanvoerder Mark van Bommel en spits Jan Vennegoor of Hesselink kon RKC niet van de slechte momenten van PSV profiteren. Na de snelle openingstreffer van Hoogendorp - nu al vijf duels op rij succesvol - in de twintigste minuut, stond Van Bommel aan de basis van drie doelpunten van PSV op rij.

Van grote waarde

Hij bereidde de 1-1 van Beasley, de 2-1 van Vennegoor of Hesselink en 3-1 van opnieuw Vennegoor of Hesselink voor. De lange spits maakte op aangeven van Beasley uiteindelijk zijn derde doelpunt van de wedstrijd. Met vijf treffers in de laatste twee competitieduels onderstreepte de Tukker nog maar eens dat hij voor PSV van grote waarde is.

De vrijdag als nieuwe aanwinst gepresenteerde Robert zag vanaf de tribune in Waalwijk dat zijn nieuwe werkgever al over een scorende spits beschikt. De 23-jarige Braziliaanse goaltjesdief heeft nog geen werkvergunning en hoopt dat hij woensdag tijdens de thuiswedstrijd van PSV tegen RBC wel bij de selectie zit.

"Ik kan niet anders dan doelpunten maken", aldus Vennegoor of Hesselink. "Daar ben ik namelijk voor. Ik vind het niet raar dat PSV een spits aantrekt. Dat hoort bij een topclub. Maar ik ben er natuurlijk ook nog."

Hoge verwachtingen

"Natuurlijk hebben wij hoge verwachtingen van Robert", erkende trainer Hiddink. "Maar zijn komst is zeker geen motie van wantrouwen aan Vennegoor of Hesselink. Robert wordt rustig gebracht en moet zijn plek nog verdienen. Daarbij spelen we ook met de gedachte om met twee spitsen te gaan spelen. En tijdens de drukke periode die volgt, kunnen we niet voldoende spelers hebben."

Op bezoek bij RKC bleek al dat PSV op sommige posities dun in de mankracht zit. Bogelund bleek als linksback geen goede vervanger van de zieke Lee. Het is sowieso vreemd dat de Eindhovense club behalve centrumverdediger Bouma over geen enkele linksbenige linksback beschikt.

Cocu

Ook de afwezigheid van Cocu liet zich gelden. Zeker in het eerste half uur ontbrak het bij PSV aan een speler die de club op sleeptouw nam. Gelet op het fysieke gestel van Cocu zal Hiddink de belangrijke middenvelder nog wel vaker moeten missen. Uiteindelijk was het Van Bommel die PSV aan de hand nam. De aanvoerder is echter bij iedere volgende gele kaart geschorst.

Hiddink benadrukte na de wedstrijd dan ook dat zijn selectie wat hem betreft niet breed genoeg kan zijn. "Ik weet zeker dat we zelfs de jongens nog nodig hebben die vandaag niet eens bij de selectie zaten. We hebben nog een heel druk programma voor de boeg.

Nood

We spelen nog voor de titel, de beker en de Champions League. We kunnen alle spelers waarschijnlijk heel goed gebruiken. Dat is maar goed ook. Vorig jaar moesten we uit pure nood met geblesseerde spelers spelen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."