BASELGA DI PINE - Beorn Nijenhuis heeft zondag in Baselga di Pine een wereldbekerzege geboekt. De TVM-rijder klokte op de 1500 meter een tijd van 1.48,84 (baanrecord). De Noorse schaatser Even Wetten werd verrassend tweede (1.49,07), het brons ging naar sprintwereldkampioen Erben Wennemars die een tijd van 1.49,89 noteerde.

Mark Tuitert werd zesde: 1.50,28. Ralf van der Rijst had 1.51,42 voor de afstand nodig. Simon Kuipers kon in de voorlaatste ronde ternauwernood op de been blijven en verloor zodoende veel tijd. Hij finishte na 1.53,45.

Nijenhuis bleek in een direct duel te sterk voor Wennemars. De wereldkampioen opende weliswaar sneller, maar moest in de slotfase toch zijn meerdere erkennen in de 20-jarige Nijenhuis. Daarmee revancheerde de TVM-rijder zich voor de nederlaag tijdens de veelbesproken skate-off in Calgary.

"Maar daar heb ik me niet mee bezig gehouden", bezwoer Nijenhuis. "Ik heb gewoon mijn eigen race gereden. In Calgary schaatste ik technisch niet goed. Dat ging nu veel beter."