MELBOURNE - De Russische tennisser Marat Safin heeft zondag in Melbourne de 100e Australian Open gewonnen. In de finale versloeg hij de Australiër Lleyton Hewitt in vier sets: 1-6 6-3 6-4 6-4.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor de 24-jarige Safin was het zijn tweede grandslamzege. In 2000 was hij de beste in het US Open. In het Australian Open stond hij twee keer eerder in de finale; in 2002 verloor hij van de Zweed Thomas Johansson en in 2004 van de Zwitser Roger Federer.

De 23-jarige Lleyton Hewitt won al twee keer een grandslamtoernooi; US Open 2001 en Wimbledon 2002. In Melbourne speelde hij zijn tweede verloren finale. In US Open 2004 was de Zwitser Roger Federer te sterk en nu in Australian Open Marat Safin.

De Rus prees zijn tegenstander. "Ik feliciteer jou met twee briljante weken, jij vechtjas. Jij heb het godgegeven talent te vechten voor het laatste punt."

De verliezer was eveneens complimenteus over de nieuwe kampioen. "Jij speelde een supertoernooi, want jij versloeg toch ook maar de man (Roger Federer) die wij allemaal onoverwinnelijk achtten."