KIEL - Het Duitse jacht Illbruck, met de Nederlander Dirk de Ridder als trimmer, heeft de zeilrace om de wereld gewonnen. Het internationale team van de Amerikaanse schipper John Kostecki kwam zondag tijdens de negende en laatste etappe van Göteborg naar Kiel als tweede over de finish, achter het Noorse jacht Djuice. De laatste aanval van concurrent Assa Abloy (Zweden) mislukte in de ultrakorte etappe van amper 250 zeemijl.

De Ridder, kortweg 'Cheese' genoemd door de andere bemanningsleden, vervulde een prominente rol in het Duitse project.

De 29-jarige profzeiler uit Oudewater, formeel woonachtig in Leverkusen waar de Illbruck haar thuisbasis heeft, was tijdens de slopende race over negen maanden verantwoordelijk voor de belangrijkste zeilen op de zestigvoeter. De voormalige Solingzeiler, die met het team-Heiner bij Sydney 2000 net buiten de prijzen viel (vierde), kreeg in Kiel veel waardering van zijn baas Kostecki.

"Dirk hield ons scherp", aldus de succesvolle Amerikaan. ,,Hij was feitelijk alleen belast met het grootzeil en de spinaker. Maar de andere zeilen hield hij ook constant in de gaten. Hij dwong de andere trimmers tot een optimale prestatie."

Illbruck heeft de zogenoemde Volvo Ocean Race, de voormalige Whitbreadrace, constant gedomineerd. Het Duitse jacht zegevierde in oktober vorig jaar meteen al in de eerste etappe van Southampton naar Kaapstad. De ploeg van Kostecki gaf daarna de leidende positie in het klassement met acht teams niet meer uit handen. Illbruck kwam ook in de tweede, vierde en zevende etappe als eerste boot de finishplaats binnen. Alleen in de kortere etappes kon het Duitse jacht niet overheersen.

Het Zweedse jacht Assa Abloy hield de strijd met Illbruck het langste vol. De ploeg van schipper Neal McDonald had nog een kleine kans op de eindzege. Daarvoor moest de voormalige boot van Roy Heiner in de negende en laatste etappe de concurrent uit Leverkusen tenminste vijf plaatsen voor blijven. Illbruck zeilde vanuit Göteborg echter onbedreigd en onbevreesd naar Kiel. Heiner werd ontslagen na de eerste etappe naar Kaapstad, waar Assa Abloy teleurstellend als vijfde eindigde, wegens onenigheid en een gebrek aan vertrouwen bij de bemanning.

Naast De Ridder voltooiden vier andere Nederlandse zeilers de vierjaarlijkse uithoudingsproef: Bouwe Bekking op de Amer Sports One, Willemien van Hoeve en Klaartje Zuiderbaan op de Amer Sports Too en Marcel van Triest op Team SEB. Olympisch zeilster Carolijn Brouwer nam op de Amer Sports Too deel aan de zware tweede en vierde etappe. De tweevoudige wereldkampioene in de Europe-klasse sprak van een onvergetelijke ervaring.

Hoewel het deelnemersveld met acht boten aan de kleine kant was, bleek hoofdsponsor Volvo in Kiel tevreden over de commerciële waarde van het evenement. Het Zweedse automerk kondigde aan een nieuw avontuur over vier jaar aan te durven. Daarvoor trekt de geldschieter opnieuw een bedrag uit van een slordige 30 miljoen dollar.