ENSCHEDE - De sportieve crisis bij Feyenoord is nog lang niet bezworen. Na de even kostbare als fortuinlijke bekerzege op AZ (3-1) stak in Rotterdam-Zuid en omstreken voorzichtig het positieve sentiment op. Maar het bedroevende uitduel met FC Twente (0-0) vormde het overtuigende bewijs dat coach Ruud Gullit met zijn gerenoveerde ploeg nog veel tijd nodig heeft om uit te groeien tot een ingespeeld en succesvol geheel.

"We hebben de nul gehouden, dat is tenminste iets", trachtte de oud-international na afloop positief te blijven. "Vooral over mijn centrale verdediger Gibbs ben ik tevreden. Feyenoord heeft het hier ook beter gedaan dan vorig seizoen toen het 4-2 voor FC Twente was. Of het zo simpel is? Ja, zo simpel is het."

Eenzame spits

FC Twente, met Bouchiba voor de geblesseerde Gakhokidze, begon zeer behoudend aan het duel. N'Kufo was een eenzame spits. Slechts sporadisch kreeg de sluwe aanvaller steun van de offensief ingestelde middenvelders Sjoekov en Culina. Toch slaagde N'Kufo erin om de multi-culturele defensie van Feyenoord, met vijf nationaliteiten, handenvol werk te bezorgen.

Zijn beste kans kreeg hij al in de achtste minuut. Na een fraaie solo schoot de geblokte Afrikaan de bal via de benen van de uitblinkende doelman Babos op de lat. Tegenstander Saïdi kreeg weinig vat op N'Kufo, ook omdat de flegmatieke verdediger van Feyenoord zichtbaar moeite had om op het harde veld op de been te blijven.

Castelen

Evenals FC Twente stelde Feyenoord, met Pardo voor de geschorste Hofs, aanvallend weinig voor. Alleen Castelen, slecht gedekt door Heubach, toonde soms enige inspiratie en creativiteit. Na een aardige demarrage op de rechtervleugel leverde hij echter meestal een slechte voorzet af.

'Bloed, zweet en tranen'

Castelen was niet de enige speler in het Enschedese stadion die ruzie had met de bal. Aan beide kanten was de opbouw erbarmelijk, waardoor van een fatsoenlijke eredivisiewedstrijd geen sprake was. Balbezit duurde bij beide ploegen vaak amper een paar seconden.

"We willen bloed, zweet en tranen", brulden de ontevreden Rotterdamse fans al in de eerste helft. "Ruudje wakker worden", klonk het na de rust meer dan eens. De geplaagde coach van Feyenoord wachtte echter lang met wisselen. Zijn ingreep na ruim een uur, Magrao voor de gammele aanvoerder Goor, viel ook nog eens verkeerd bij de Rotterdamse aanhang.

FC Twente, dat in de tweede helft iets meer aanvalsdrang toonde, maakte de meeste aanspraak op de overwinning. Doelman Babos toonde bij Feyenoord eindelijk weer eens zijn capaciteiten. Met fraaie reddingen hield hij Culina, Cziommer en N'Kufo van scoren af. Bij de bezoekers rook alleen Lazovic nog aan een doelpunt.

Met de onvermijdelijke 0-0 behaalde Feyenoord het zevende punt uit de laatste acht competitieduels. "We komen van ver", gaf Gullit toe. "We hebben amper tijd om nader tot elkaar te komen. Het heeft geen zin om steeds naar de ranglijst te kijken. Maar ik blijf erin geloven."