BERLIJN - Het Duitse voetbal verkeert in een crisis door het omkoopschandaal dat zich afgelopen week als een olievlek uitbreidde. Het gaat inmiddels niet meer alleen om de man met wie alles begon, scheidsrechter Robert Hoyzer.

Justitie deed invallen op vier locaties, onder meer in Café King in Berlijn, de thuishaven van Kroatische wedmaffia die wellicht achter de affaire zit. Vier personen, onder wie twee Kroaten, werden aangehouden.

Hertha BSC

De schadevergoedingen, tegeneisen en juridische stappen vliegen over tafel. De aangehouden Kroaten noemden tegenover het Openbaar Ministerie (OM) in Berlijn de namen van drie betrokken voetballers: oud-Ajacied Nando Rafael, Josip Simunic en Alexander Madlung, allen van Hertha BSC. Het trio ontkende zaterdag onder ede en dreigde meteen met juridische stappen tegen de beschuldiging.

Manipulatie

Ze zouden betrokken zijn geweest bij manipulatie van de bekerwedstrijd Hertha tegen Eintracht Braunschweig (derde divisie). Door een laat eigen doelpunt van Madlung ging dat duel onverwacht verloren (2-3). Manager Dieter Hoeness van Hertha BSC gaf zaterdag toe dat Simunic en Madlung "sporadisch" in Café King waren geweest. "Rafael heeft geen idee waar het allemaal over gaat. Hij zegt nog nooit in zijn leven te hebben gegokt", zei zijn zaakwaarnemer Sören Lerby zaterdag. De club staat vierkant achter de drie spelers.

Café King

In Café King nam de politie twee uitbetalingsbewijzen van respectievelijk 1 miljoen en 1,7 miljoen euro in beslag, meldt het blad Tagesspiegel am Sonntag. Ook drie luxe auto's, een bestelformulier voor een Ferrari en plasmaschermen werden door het OM meegenomen.

Scheidsrechter

Hoyzer zelf gaf ondertussen tegen het OM toe drie wedstrijden te hebben gemanipuleerd. Hij zou daarvoor 50.000 euro hebben geïncasseerd. Wedkantoor Oddset in München, dat veel geld moest uitkeren, deed terstond aangifte tegen de arbiter. De 25-jarige Hoyzer verklaarde dat meer scheidsrechters en voetballers bij de zaak zijn betrokken. Hij zou zelf aanwezig zijn geweest bij het overhandigen van geld aan andere arbiters.

Commissie

De Duitse voetbalbond DFB, die een speciale commissie in het leven riep om de zaak te onderzoeken, onthield zich de afgelopen dagen van commentaar.