PARIJS - Niemand gaf ook maar één peseta voor de titelkansen op Roland Garros van Albert Costa toen hij in de eerste ronde van de Open Franse kansloos de eerste vier games verloor van de amper -jarige debutant Richard Gasquet. Twee weken later vaagde de Spaanse gravelbijter zijn favoriete landgenoot Juan Carlos Ferrero weg uit de finale en pronkte hij trots met de Coupe des Mousquetaires.

De bijna 27-jarige Albert Costa veranderde van stoethaspel in kampioen. Hij boekte een totaal onverwachte triomf, want zijn laatste van elf toernooizeges dateerde van Estoril 1999. In Parijs groeide hij in het toernooi. Nadat hij op de eerste dag de lastige Franse junior had afgeschud en zich een schande bespaarde, verging het Albert Costa beter en beter.

De Barcelonees versloeg na Richard Gasquet de Rus Davidenko, de Italiaan Gaudenzi, titelverdediger Kuerten uit Brazilië, de Argentijn Canas en zijn Spaanse boezemvriend Corretja. In de eindstrijd was hij superieur aan de bloednerveuze Ferrero 6-1 6-0 -6 6-3. Het Spaanse onderonsje was, net als de Williams Sister Act bij de vrouwen, wel een teleurstellende aangelegenheid.

Ferrero

Ferrero had gewoon geen wapen. De 15.000 toeschouwers beleefden opnieuw een teleurstellende dag. Nadat Costa de beide eerste sets had gepakt, hoefde hij zich alleen nog door een kleine opleving van zijn tegenstander te werken, om de unieke kans niet meer los te laten. Hij klaarde de klus in 2 uur en 30 minuten.

Huwelijk

Costa stapt vrijdag als gravelkoning van Frankrijk naar het altaar voor zijn huwelijk met Christina, moeder van zijn tweeling Alma en Claudia. Alex Corretja treedt op als zijn getuige. Mooier kan het leven niet zijn voor Costa. Hij loofde zijn onderliggende landgenoot. "Juan Carlos is jong, hij zal hier terugkomen en dan het toernooi winnen."

Vernederd

Ferrero vond het maar niets. Hij was vernederd in de eerste sets. Belachelijk gemaakt, zoals Costa op de eerste speeldag door het jongetje Gasquet. Hij heroverde enige trots met setwinst in de derde, maar gaf de wedstrijd in de vierde set weg met een dubbele fout.

"Ik was al blij de finale te spelen, omdat ik een zware blessure had aan het begin van dit kampioenschap. De beide eerste sets voelde ik mij niet goed, terwijl Albert magnifiek tennis stond te spelen. Mentaal was hij ook zeer sterk. Hij was eenvoudig beter dan ik."

Met de triomf van Costa kwam de vierde opeenvolgende overwinning in een grandslam op naam van een speler die er nog geen op de erelijst had staan. De rij begon met de Kroaat Goran Ivanisevic op Wimbledon, daarna kwam de Australiër Lleyton Hewitt in het US Open en vervolgens verraste de Zweed Thomas Johansson in het Australian Open.

Costa verdiende in Parijs zijn grootste premie: 850.000 euro. Een mooie bruidschat van een speler om wiens kansen twee weken geleden niemand een peseta gaf.