MELBOURNE - Serena Williams heeft zaterdag in Melbourne het Australian Open tenniskampioenschap gewonnen. De 23-jarige Amerikaanse versloeg in de finale haar 28-jarige landgenote Lindsay Davenport met 2-6 6-3 6-0.

Voor Serena Williams was het de tweede titel in Australië na 2003. In totaal won zij zeven grandslams.

Terug aan wereldtop

Met het behalen van de titel in Australië is Serena Williams teruggekeerd aan de top van de tenniswereld. De Amerikaanse versloeg in de finale enkelspel vrouwen haar vijf jaar oudere landgenote Lindsay Davenport, die eerste was geplaatst.

Uit handen van de elfvoudige oud-kampioene Margaret Smith-Court kreeg zij haar tweede trofee in Melbourne na 2003. "Ik dank mijn God dat ik hier mocht zijn", waren de eerste woorden van de kampioene bij de huldiging.

Precies twee jaar geleden behaalde zij de eerste titel in Australië en vervolmaakte zij het grandslam in haar tennisloopbaan. Zij leek toen lang onaantastbaar te zullen blijven. Het trage rebound ace van Melbourne Park lag haar uitstekend. Sinds de kwartfinale 2001 tegen de Zwitserse Martina Hingis heeft de jongste van de Williams Sisters in Melbourne geen wedstrijd meer verloren.

Ziekte en blessures

Tussendoor moest zij Down Under twee keer afzeggen door ziekte en blessures. In 2002 triomfeerde haar langenote Jennifer Capriati en in 2004 de Belgische Justine Henin, nu op haar beurt geblesseerd.

Een knieblessure wierp Serena Williams na Wimbledon 2003 ver terug. Acht maanden speelde zij geen wedstrijd, vijf toernooien van het grandslam passeerden zonder dat zij een beker optilde. Het leger Russinnen leek de macht in het vrouwentennis over te nemen. Op Wimbledon verloor Serena de finale van Maria Sjarapova.

Halve finale

Bij het begin van de Australian Open was Serena Williams nog slechts zevende op de plaatsinglijst. Haar naam stond niet meer bij de directe favorieten. Ze wrong zich desondanks door de speelronden heen, het sterke lichaam sputterde nogal eens tegen. Miraculeus overleefde zij de halve finale, weer tegen Sjarapova. Ze kreeg drie matchpoints tegen, werkte ze weg en versloeg de nog meer uitgeputte Russin met 9-7 in de derde set. Sjarapova speelde eerder bijna alle partijen in drie sets.

Finale

De finale speelde Williams tegen Lindsay Davenport, de kampioene van Melbourne in 2000. Haar vijf jaar oudere tegenstandster was weliswaar opnieuw de nummer een van de wereldranglijst, maar die kon in de laatste twaalf grandslams nooit meer doordrukken naar de titel ondanks dat zij tenniste met de instelling van een bokser.

Pijn

In de finale Australian Open 2005 gaf Davenport op het beslissende moment opnieuw af na winst in de eerste set met 6-2. Williams leed aan pijn in de rug en wekte de indruk de wedstrijd niet eens te kunnen uitspelen. Zij kreeg een medische behandeling en speelde daarna beter, sneller en sterker. Met 6-3 kwam het evenwicht in de stand en was de wedstrijd eigenlijk gespeeld.

Davenport gaf zich over. De derde set ging met 6-0 naar Serena Williams die met de overwinning aangaf dat zij nog bij de wereldtop hoort. "Mijn moeder heeft mij gedreven, zij hield mij voor dat ik weer de beste kon worden. Sorry mam, dat ik zoveel rackets kapot heb geslagen als het tegenzat. Jij had gelijk."