SITTARD - De gemeente Sittard wil voetbalclub Fortuna Sittard geen directe financiële steun verlenen. Zij is wel bereid versneld een bedrijventerrein rond het stadion op te zetten, waarvan ook de club financieel zou kunnen profiteren.

Dat blijkt uit een voorstel van B en W aan de gemeenteraad van Sittard dat vrijdag is gepresenteerd. Het gemeentebestuur weigert direct geld in Fortuna te pompen, omdat Sittard al garant staat voor een lening van 1,8 miljoen euro die enkele jaren geleden is verleend.

Het college van burgemeester en wethouders wil wel op een andere manier bijspringen, omdat een faillissement van de club uit de eerste divisie de gemeente in totaal 3 miljoen euro zou kosten.

Door het bestemmingsplan rond de accommodatie van de club te verruimen, zouden er zich vlug winkels kunnen vestigen. Het gemeentebestuur ziet een plaats weggelegd voor gelegenheden voor sport, ontspanning, onderwijs, amusement en detailhandel. Dat zou driehonderd arbeidsplaatsen opleveren.

Fortuna Sittard moet voor dinsdag een schuld van circa 1 miljoen euro aan de belastingdienst hebben voldaan, anders riskeert de club puntenaftrek door de KNVB. De club had de gemeente derhalve om een overbruggingskrediet van 5 miljoen en overname van het stadion verzocht. Het noodlijdende Fortuna betaalt ondertussen de spelers van het eerste elftal voorlopig geen loon uit. De totale schuld bedraagt 24 miljoen euro.