MELBOURNE - Tennisser Lleyton Hewitt heeft de finale bereikt van de Australian Open. De vechtjas uit Adelaide trotseerde vrijdag in de halve finales de kanonskogels van zijn Amerikaanse opponent Andy Roddick en won in vier sets: 3-6 7-6 7-6 6-1.

Het is voor het eerst dat Hewitt in de finale staat van het grandslamtoernooi in Melbourne, waar hij al voor achtste keer aantrad. Hij treft zondag de Rus Marat Safin en moet dan de kroon zetten op zijn noeste arbeid van de afgelopen twee weken, waarin de 23-jarige Hewitt onder meer twee zware vijfsetters doorstond.

De tennisser weet zich gesteund door het publiek, dat hunkert naar een Australische overwinning. Mark Edmondson was de laatste in 1976. Pat Cash was in 1988 de laatste Australiër die in de finale stond (en verloor van Mats Wilander). Een zege van Hewitt zou het toernooi extra glans geven omdat de Australian Open zijn honderdste verjaardag viert.

Roddick begon met iets betere papieren aan de wedstrijd. De Amerikaan, als tweede geplaatst, had minder zware partijen in de benen en kon vertrouwen op zijn snoeiharde opslag. Die bracht hem ook de winst in de eerste set.

Maar Hewitt knokte zich terug en besliste in de volgende twee sets de tiebreak in zijn voordeel. In de vierde set maakte Roddick een uitgebluste indruk. Hij had geen grip meer op de scherp geplaatste uithalen van Hewitt. De cijfers spraken boekdelen; weliswaar 31 aces en 66 winners voor Roddick, maar ook 50 onnodige fouten. Hewitt kwam tot slechts 21 afzwaaiers.