Wesley Sneijder heeft zondag Edwin van der Sar geëvenaard als recordinternational van het Nederlands elftal. De 32-jarige middenvelder speelde tegen Ivoorkust de 130e interland in zijn carrière.

Sneijder kwam in Rotterdam in de vriendschappelijke interland tegen het Afrikaanse land twintig minuten voor tijd in het veld voor Davy Klaassen.

Afgelopen week vloog de spelmaker van Galatasaray vanuit Istanbul snel heen en weer om tegen Marokko als invaller zijn 129e interland bij te kunnen schrijven.

Sneijder sloot zaterdagavond weer aan bij de selectie van interim-bondscoach Fred Grim, nadat hij eerder op de dag nog in actie kwam voor zijn club. De oud-speler van Ajax, Real Madrid en Internazionale begon 111 keer in de basis en viel negentien keer in.

Samenvatting: Nederland-Ivoorkust (5-0)
Samenvatting: Nederland-Ivoorkust (5-0)

Fantastisch

"Dit is natuurlijk fantastisch. Het is geweldig om nu naast Edwin te mogen staan. Laten we hopen dat ik er vrijdag tegen Luxemburg overheen ga", zei Sneijder over zijn 130e interland.

"Of hij me al heeft gefeliciteerd? Nog niet. Ik zal hem in de komende dagen wel spreken denk ik. Wat mij betreft is het geen strijd en ik denk wat hem betreft ook niet. Er zal vast ook weer iemand komen die over mij heen gaat en daar mag je alleen maar trots op zijn."

Sneijder maakte in april 2003 zijn interlanddebuut voor Oranje tegen Portugal. Hij werd toen direct na rust ingebracht door keuzeheer Dick Advocaat, die dinsdag aan zijn derde termijn als eindverantwoordelijke bij Oranje begint.

In totaal maakte Sneijder dertig doelpunten voor het Nederland. In oktober 2003 vond hij in het EK-kwalificatieduel met Moldavië zijn eerste treffer op internationaal niveau.

Zilveren Bal

Sneijder kwam op zes internationale toernooien in actie. Hij vertegenwoordigde Oranje op de WK's van 2006, 2010 en 2014 en de EK's van 2004, 2008 en 2012.

Op het WK van 2010 kreeg hij de Zilveren Bal voor de op een na beste speler van het toernooi. Ook werd hij met vijf doelpunten topscorer bij het toernooi in Zuid-Afrika. Zijn honderdste wedstrijd speelde Sneijder op het WK van 2014 tegen Spanje (5-1).

Van der Sar mag zich sinds 25 juni 2006 recordinternational van Oranje noemen. De 46-jarige Voorhouter nam tijdens het WK in Duitsland het record over van Frank de Boer, die 112 keer uitkwam voor de nationale ploeg.

Van der Sar speelde in oktober 2008 tegen Noorwegen zijn 130e en laatste wedstrijd in Oranje, na een interlandcarrière van dertien jaar.