Team Sky heeft zondag de eerste editie van de Hammer Series, een nieuwe wielerwedstrijd over drie dagen in Limburg, gewonnen. De Britse ploeg was de sterkste op de afsluitende ploegenachtervolging.

Sky bleef Team Sunweb nipt voor. De winnende formatie begon het slotonderdeel als leider in het klassement met 32 seconden voorsprong op Sunweb.

Lange tijd leek Sky op de eindoverwinning af te stevenen. Vijf kilometer voor de finish namen Ramon Sinkeldam, Zico Waeytens, Albert Timmer, Maximilian Walscheid en Lennard Kämna de leiding met Sunweb over.

Onder aanvoering van Danny van Poppel dichtte Sky het gat met de Duitse ploeg echter weer, waarna hij samen met Elia Viviani, Tao Geoghegan Hart en Owain Doull net iets sterker was in de eindsprint.

Lotto-Jumbo

Orica-Scott werd op 36 seconden van Sky derde in het eindklassement. Lotto-Jumbo eindigde op 39 seconden als zevende.

Op de ploegenachtervolging moesten de teams 44,7 kilometer van en naar Sittard-Geleen afleggen. De formaties begonnen met vijf renners, waarbij de tijd van de vierde renner telde.

De ploegen startten in de omgekeerde volgorde van het klassement van de eerste twee dagen. De verdiende punten werden vooraf omgerekend in tijdverschillen.

Sprintonderdeel

Trek-Segafredo was zaterdag de sterkste op het sprintonderdeel. Daarbij kregen de eerste tien renners na iedere van in totaal acht rondes van 12,4 kilometer punten.

Vrijdag ging Movistar met de zege aan de haal bij de klimkoers, waarbij in elf rondes van zeven kilometer steeds twee keer geklommen moest worden.

De Hammer Series was een nieuw driedaags wielerevenement dat georganiseerd wordt door Velon, een organisatie die opgezet is door een aantal WorldTour-ploegen om de wielersport te vernieuwen.

Het grootste verschil met een 'gewone' wielerkoers was dat de uiteindelijke winnaar niet een individuele renner maar een ploeg is. Elk team had een selectie van zeven renners, waarvan er per koers vijf geselecteerd mochten worden.