INCHON - Zowaar heeft Costa Rica uitzicht op het bereiken van de tweede ronde. De spelers uit Midden-Amerika hielden zondag door een late gelijkmaker Turkije op 1-1.

Een punt in het laatste duel is voldoende om de Turken buitenspel te zetten. De wedstrijd is wel tegen Brazilië, als gevolg van de remise in Inchon definitief geplaatst voor de achtste finales.

Tegenslag

Turkije zit het bepaald niet mee. In het eerste duel tegen Brazilië speelde het land van bondscoach Günes voortreffelijk, maar verloor het door een omstreden strafschop. Tegen Costa Rica slaagde het er niet in een voorsprong vast te houden.

Of de Turken zich in alle rust kunnen voorbereiden op de volgende ontmoeting, tegen het inmiddels uitgeschakelde China, valt te betwijfelen. De bewuste strafschop en de twee rode kaarten (Ozalan en Unsal) in het openingsduel leidde al tot grote oproer, bij de delegatie ter plekke en in eigen land.

Bondscoach Günes

De hernieuwde teleurstelling kon zich weleens tegen de bondscoach keren. Günes haalde in de tweede helft Sukur en Basturk naar de kant, de vedettes die door de achterban als onmisbaar worden beschouwd. Het spelbeeld gaf hem mogelijk gelijk, zonder de twee kwam Costa Rica wel terug van de achterstand.

Lang had Turkije een overwicht. Kort na de hervatting leidde dat tot de openingstreffer, gemaakt door Emre Belozoglu. De speler van Inter zag zijn inzet aanvankelijk gekeerd door verdediger Martinez, maar scoorde alsnog in de rebound.

Daarna ging Costa Rica meer risico's nemen. Dat had vier minuten voor het einde de gelijkmaker tot gevolg, gemaakt door Parks. De invaller had even later ook nog de winnende treffer op de voet, maar schoot in riante positie naast.

Akkefietje

Door een akkefietje langs de zijlijn liep het duel nog bijna uit de hand ook. Emre Belozoglu duwde een official van Costa Rica weg, die hij verdacht van tijdrekken. De scheidsrechter was tijdig ter plekke om een vechtpartij te voorkomen. Hij gaf wel de gele kaart aan de Turkse doelpuntenmaker.