MELBOURNE - Svetlana Koeznetsova en Alicia Molik hebben vrijdag bij de Australian Open de finale van het dubbelspel gewonnen. Het Russisch /Australische koppel was in twee sets (6-3 6-4) te sterk voor de Amerikaansen Lindsay Davenport en Corina Morariu. De laatste voelde zich ook een beetje winnares. Drieëneenhalf jaar geleden werd bij de tennisster uit Florida leukemie geconstateerd.

Morariu (26) keek vrijdag, na de verloren finale, terug op die donkere periode in haar leven waarin ze niet eens meer durfde te denken aan het spelen van grandslamfinales. "Het zijn drie lange jaren voor me geweest. Ik ben al gelukig dat ik weer op de tennisbaan sta. Het bereiken van de finale zie ik als een bonus."

Strijdvaardig

Met een geëmotioneerde Davenport aan haar zijde vertelde Morariu over haar lijdensweg. "Ik ben heel strijdvaardig en ambitieus. Ik mag van geluk spreken dat ik kan terugkijken op wat ik ruim drie jaar geleden deed: liggen in een ziekenhuisbed en vechten voor mijn leven."

Davenport

Voor Davenport, die zaterdag in de enkelspelfinale haar landgenote Serena Williams treft, was de nederlaag geen reden voor teleurstelling. "Het is niet alleen de leukemie die ze heeft overwonnen. De afgelopen twaalf maanden is ze ook nog twee keer geopereerd aan haar schouder", knikte ze vol bewondering richting Morariu, al jaren een van haar hartsvriendinnen. "We hebben geknokt en zijn er bovenop gekomen."

Koeznetsova en Molik, als zesde geplaatst in Melbourne, speelden voor het eerst samen. In 56 minuten was de partij beslist. Voor Davenport was het al de zesde keer dat ze de dubbelspelfinale bereikte in Melbourne. Nooit ging ze als winnares van de baan.