AMSTERDAM - Door twee late doelpunten van Charisteas en Babel heeft Ajax zich ten koste van SC Heerenveen geplaatst voor de kwartfinale van de Amstel Cup. Het duurde 88 minuten voor Ajax een gaatje wist te vinden in de verdediging van de Friezen. Aankoop Charisteas bewees toen zijn waarde door de belangrijke openingstreffer te maken. Babel bracht de eindstand daarna nog op 2-0.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De laatste jaren was Ajax niet bijster succesvol in het toernooi om de Amstel Cup. De laatste keer dat de Amsterdammers de nationale beker veroverden was in 2002, het eerste jaar onder trainer Ronald Koeman. Vorig seizoen duurde het bekeravontuur zelfs maar één wedstrijd. Ajax verloor in de vierde ronde - de fase waarin in Nederland de topclubs instromen - de thuiswedstrijd van NAC Breda met 1-0.

Prestige

Waar in het verleden de Amstel Cup vaak als een inferieure prijs werd gezien, heeft het toernooi de laatste jaren aan prestige gewonnen. In de winterstop zei Koeman dat hij dit seizoen met Ajax drie prijzen wil winnen. Naast de landstitel heeft de oefenmeester ook zijn zinnen gezet op de UEFA Beker en de nationale beker. Bovendien is de strijd om de beker nog steeds de kortste weg naar Europees voetbal.

In Heerenveen trof Ajax een tegenstander waarvan het dit seizoen al eens verloor. In de eerste seizoenshelft waren de Friezen in de ArenA met 3-1 te sterk voor de landskampioen. Ajax maakte in dat deel van het jaar echter een slechte fase door en heeft zich inmiddels in de competitie aardig herpakt. In het duel tegen Heerenveen ging Ajax dan ook goed van start, maar had het de pech dat een doelpunt uitbleef.

Fraaie solo

Binnen een kwartier moest de Belgische doelman Vandenbussche van Heerenveen al twee keer reddend optreden. Mitea schoot na een fraaie solo op de vuisten van de keeper. Even daarvoor hield hij een hard schot van Van der Vaart tegen, nadat Sneijder met een intelligent overstapje ruimte voor de middenvelder had gecreëerd. Van der Vaart had in de 13e minuut bovendien de pech dat een doelpunt van hem werd afgekeurd.

De enige mogelijkheid van Heerenveen voor rust strandde op de paal. Huntelaar, topscorer van de Friezen, raakte het houtwerk met een goed schot. Niet veel later kopte Grygera aan de andere kant op de lat, waarna Charisteas in vrije positie op twee meter voor de doellijn hopeloos miste.

Beste ploeg

Ook in de tweede helft was Ajax verreweg de beste ploeg in de ArenA. Heerenveen kwam bijna niet meer van de eigen helft af, maar de Amsterdammers slaagden er niet in een bres te slaan in de Friese verdediging.

Het duurde uiteindelijk tot de 88e minuut tot Ajax uiteindelijk de 1-0 maakte. Aankoop Angelos Charisteas maakte in zijn eerste wedstrijd voor het thuispubliek meteen de belangrijke openingstreffer, 1-0. Een minuut later werd het via Babel nog 2-0.

Loting kwartfinales: Willem II - FC Den Bosch, Feyenoord - NAC, ADO Den Haag - Ajax, PSV - TOP Oss.