BERLIJN - Scheidsrechter Robert Hoyzer heeft donderdag toegegeven dat hij bewust Duitse voetbalwedstrijden heeft beïnvloed. De arbiter is naar eigen zeggen slechts een pion in het gehele schandaal en zal andere schuldigen tijdens het proces, dat ongetwijfeld volgt, als kroongetuigen oproepen.

In het samenzijn van zijn advocaat betuigde de 25-jarige arbiter in tranen grote spijt. "Ik heb het voetbal een hele slechte dienst bewezen", erkende hij. "Ik betreur dat heel erg. Ik verontschuldig me bij de Duitse voetbalbond, supporters en andere scheidsrechters. Dit hebben zij niet verdiend."

Hoyzer wordt er onder meer van verdacht dat hij het bekerduel tussen Hamburger SV en de semi-profs van Paderhorn heeft beïnvloed. HSV verloor met 4-2.

Hoyzer gaf Paderhorn twee strafschoppen en stuurde bovendien om onduidelijke reden aanvaller Mpenza van Hamburger SV van het veld. Er loopt ook een onderzoek naar vier andere duels onder leiding van Hoyzer.

Volgens de Duitse media hebben Kroatische gokkers alleen al aan het duel tussen Hamburger SV en Paderhorn maar liefst 1,2 miljoen euro verdiend. De Duitse voetbalbond heeft inmiddels maatregelen genomen. Sinds kort weten arbiters pas twee dagen voor een wedstrijd welke teams ze fluiten. Scheidsrechters kunnen pas profwedstrijden leiden nadat ze drie jaar lang in de top van de amateurs goed hebben gepresteerd.