Mexico won zondag zijn tweede opeenvolgende wedstrijd. In groep G werd als verwacht Ecuador verslagen, 2-1. Zekerheid voor een plaats in de tweede ronde, voor de derde opeenvolgende keer, bood het succes nog niet.

Vervelend voor de Mexicanen was de opmars van Kroatië ten koste van Italië. Mexico heeft, ervan uitgaande dat de opgeleefde Kroaten ook winnen van Ecuador, tegen de Italianen nu nog tenminste een punt nodig.

Mexico won eerder van Kroatië, maar maakte in het tweede optreden geen al te zekere indruk. Het land kwam al na vijf minuten op achterstand en ontsnapte in de slotfase tot drie keer toe aan de gelijkmaker. Het zal bondscoach Aguirre hebben geïrriteerd. Hij wilde juist meer mentale hardheid in het elftal.

Toch heeft de naar Osasuna in Spanje vertrekkende trainer weinig reden tot klagen. Hij begon in 2001 aan de klus in Mexico, toen het land in de kwalificatie al nagenoeg was uitgeschakeld. Een onverwachte opleving, vier keer winst in de laatste vijf duels, verzekerde het land alsnog van de twaalfde plaatsing voor een eindronde.

Favoriet

Mexico, twee keer (1970/1986) kwartfinalist, was de favoriet. De laatste zes jaar ontmoetten de landen elkaar ook zes keer, waarbij Ecuador slechts één keer wist te winnen. Bovendien mistte Ecuador nog eens zijn beste speler, de in de Mexicaanse competitie actieve Aguinaga. Ondanks zijn blessure kwam de vedette nog wel in de slotfase, om te redden wat er te redden viel.

Delgado

Vijf minuten was het duel oud, toen Delgado historie schreef. Hij scoorde Ecuadors eerste treffer ooit op een WK, na een voorzet van De la Cruz. Veel meer zat er voor de debutant niet in. Mexico kreeg een overwicht en kwam nog voor de rust op gelijke hoogte. Borgetti was daarvoor, na bijna een half uur, verantwoordelijk.

Torrado

Kort na de hervatting zette Torrado de Mexicanen op voorsprong. Ze slaagden er echter niet in de voorsprong te vergroten. In de slotfase kreeg Ecuador daardoor onverwacht nog uitzicht op de gelijkmaker. Ayovi en Delgado misten die ternauwernood.