MONTREUX - De Nederlandse volleybalsters hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale van de Volley Masters in Montreux. Rusland was in de halve eindstrijd met 3-1 (18-25 25-17 25-18 -14) te sterk voor Oranje.

De vrouwen spelen zondag om de derde plaats opnieuw tegen China. In het openingsduel van de poule verloor Nederland met 2-3 van de Aziatische opponent. De eindstrijd gaat tussen Rusland en Italië, dat met 3-1 van China won.

Als nummer twee van groep B kwalificeerde de ploeg van Angelo Frigoni zich voor het eerst in de geschiedenis voor de laatste vier van het internationale toernooi. De vrouwen begonnen verrassend goed tegen de veelvoudig Europees kampioen. Maar nadat de Russische coach Nikolai Karpol zijn team met een reeks scheldpartijen had wakker geschud, kwam Oranje er niet meer aan te pas.

Vooral in het tweede bedrijf ging het mis. Na een 2-11 achterstand greep Frigoni in en wisselde Brinkman, Fledderus en de voormalige Russische Donets, die voor het eerst tegen haar oud-teamgenoten speelde. Tot groot enthousiasme van het massaal opgekomen publiek verkleinde Nederland met Blom, Heerschap en Kim Staelens de marge, maar verloor met 18-25. Rusland besliste de partij met 25-14.