ALKMAAR - De clubleiding van AZ heeft donderdag disciplinaire maatregelen tegen Barry van Galen genomen. De middenvelder kan na een gesprek met trainer Co Adriaanse een boete voor zijn wangedrag tijdens het bekerduel van woensdagavond tegen Feyenoord tegemoet zien.

Van Galen sloeg tegenstander Ostland met zijn vuist tegen de vlakte. Scheidsrechter Luinge gaf de middenvelder de rode kaart. Al direct na de wedstrijd sprak trainer Adriaanse van AZ over asociaal gedrag.

Wangedrag

Van Galen kreeg donderdag na de training te horen dat hij niet alleen door de KNVB voor zijn wangedrag wordt beboet. Ook zijn werkgever straft hem. AZ wil de sanctie, vermoedelijk een fikse geldboete, intern houden.

De KNVB heeft de middenvelder een schikkingsvoorstel van vier duels schorsing aangeboden. Als AZ dat niet accepteert - de club beslist daarover vrijdag - dient de KNVB bij de tuchtcommissie een verzoek tot voorlopige uitsluiting van Van Galen in.

Schikkingsvoorstel

FC Utrecht-aanvaller Richal Leitoe kreeg naar aanleiding van zijn rode kaart in het duel met NAC wegens trappen van een tegenstander ook een schikkingsvoorstel van vier wedstrijden schorsing, waarvan een voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. Daarbij werd rekening gehouden met zijn strafkaart. Ook in dit geval zal een voorlopige schorsing worden aangevraagd, als hij niet akkoord gaat.

Naar het voorval met Utrecht-coach Foeke Booy, die naar de tribune werd verbannen, is een vooronderzoek ingesteld. AZ moet Kenneth Perez één duel missen. De Deense international maakte in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord opzettelijk hands en werd uit het veld gestuurd.

Tegen deze straf is geen beroep mogelijk. Hetzelfde geldt voor Sander Keller. De verdediger van FC Utrecht kreeg rood wegens het neerleggen van een tegenstander die in scoringspositie was.