MELBOURNE - De Russische tennisser Marat Safin staat in de eindstrijd van de Australian Open. Roger Federer, zijn tegenstander in de halve finale en titelverdediger, moest zich donderdag na viereneenhalf uur in vijf sets geslagen geven.

Daarmee kwam een einde aan een lange zegereeks van de Zwitserse nummer één van de tenniswereld, die 26 partijen omvatte. De laatste set ging met 9-7 naar de Rus, die bij zijn zevende matchpunt toesloeg.

Hewitt

De als vierde geplaatste Safin speelt zondag in de finale van het grandslamtoernooi tegen de winnaar van het duel tussen de Amerikaan Andy Roddick en de Australiër Lleyton Hewitt. Zij komen vrijdag in Melbourne tijdens de tweede halve finale in actie.

Federer stond donderdag in de halve eindstrijd - een herhaling van de finale van vorig jaar - voor eerst in bijna twee weken Melbourne een set af aan een tegenstander. Dat gebeurde nadat hij zelf de eerste set met 7-5 naar zich had toegetrokken. Safin won de tweede met 6-4. Vervolgens won de Zwitser de derde reeks met 7-5 en kreeg hij in de tiebreak van de vierde set een matchpunt. Dat liet hij liggen, waarna Safin een beslissende vijfde set afdwong.

Toernooiarts

Voor het begin van de vijfde set vroeg Federer om hulp van de toernooiarts. Zijn rechterschouder en -arm werden minutenlang behandeld. Hetzelfde gebeurde bij de stand 2-1 in het voordeel van Safin. De Rus brak bij 3-2 de opslag van Federer. Toch kon Safin de partij niet direct afmaken.

Bij 5-3, nadat Safin twee matchpunten had gemist, brak Federer weer terug. Vervolgens hielden beide spelers elkaar tot 7-7 in evenwicht, al miste Safin in de tussentijd wel enkele matchpunten. Bij 8-7 slaagde Federer er nog één keer in een matchpunt van de Rus weg te werken. Bij de zevende mogelijkheid sloeg Safin wel toe.