ALKMAAR - AZ-trainer Co Adriaanse was na afloop van de bekernederlaag tegen Feyenoord (1-3) laaiend op middenvelder Van Galen. De Amsterdamse coach sprak onomwonden van a-sociaal gedrag van zijn routinier. "Dit heeft zware gevolgen voor hem", zei Adriaanse, die nog niet concreet op zijn strafmaatregelen wilde ingaan.

Van Galen sloeg in de 24e minuut bij een stand van 0-0 tegenstander Ostlund tegen de vlakte. Arbiter Luinge stuurde de AZ-middenvelder op advies van zijn grensrechter van het veld. Kort daarna moest ook ploeggenoot Perez naar de kleedkamers wegens hands op de doellijn.

Luinge

"Luinge heeft het gewoon goed gedaan", analyseerde Adriaanse, die sprak van de eerste grote tegenslag voor AZ in dit seizoen. "Op beide rode kaarten viel reglementair niets aan te merken. Perez neem ik niets kwalijk, Van Galen des te meer."

Gedupeerd

Volgens Adriaanse heeft de ervaren speler zijn ploeg zwaar gedupeerd. "Het was zeer onprofessioneel gedrag van hem. Misschien was hij geïrriteerd door een eerdere overtreding van Ostlund op hem. Maar dan mag je natuurlijk nooit zo revanche nemen. Hij heeft niet alleen deze wedstrijd voor ons verknald, maar ook waarschijnlijk zijn voorselectie voor het Nederlands elftal. Hij zal zeker een flinke schorsing krijgen."

Van Galen

Van Galen toonde na afloop begrip voor de boosheid bij Adriaanse. "Spijt heb ik niet, maar ik begrijp wel dat ik door mijn actie de wedstrijd voor ons heb verziekt", verzuchtte hij. "Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kan er niets meer aan doen. Die rode kaart is mijn eigen schuld, maar ook Luinge treft blaam. Hij zag dat ik eerder door die Ostlund werd geraakt, maar deed daar niets tegen. Tussen Luinge en mij komt het nooit meer goed."

Omgeving

Adriaanse: "Van Galen kun je nooit veranderen, maar zijn omgeving wel. Ik heb hem ruim twee jaar geleden eens gewaarschuwd voor wangedrag op het veld. Daarna heeft hij zich keurig gedragen. Dat hoort ook bij een fatsoenlijke club als AZ. Maar nu is hij veel te ver gegaan. Jammer voor AZ en jammer voor hem. Maar ik vind niet dat AZ nu moet afzien van een nieuw contract voor hem. Die zaken moet je scheiden."

Van Galen, met een moeizame glimlach: "Misschien is het beter dat ik stop. Grapje."