MELBOURNE - Serena Williams ontpopt zich op de Australian Open als een Houdini, die precies op tijd de ketens afwerpt. Net als twee jaar geleden in haar halve finale tegen Kim Clijsters vocht de Amerikaanse tennisster zich donderdag in Melbourne terug uit welhaast verloren positie.

Haar Russische opponente Maria Sjarapova kreeg in de beslissende derde set liefst drie keer de kans om de wedstrijd uit te spelen. Telkens slaagde Williams erin het matchpoint weg te werken.

De 23-jarige Amerikaanse, als zevende geplaatst, treft zaterdag in de finale haar landgenote Lindsay Davenport. De nummer een van de wereld maakte een einde aan het sprookje van Nathalie Dechy, de 25-jarige Française die voor het eerst in haar loopbaan was doorgedrongen tot de laatste vier van een grandslamtoernooi. Davenport won, met moeite, in drie sets: 2-6 7-6 6-4.

Kunststukje

Williams won in 2003 de Australian Open, nadat ze in de halve eindstrijd twee wedstrijdpunten van Clijsters had overleefd. Twee jaar later herhaalde ze dat kunststukje: "Ik kan gewoon niet geloven dat ik in de finale sta", zei de Amerikaanse glamourgirl. "Dit moet mijn geluksbaan zijn." Williams nam bovendien wraak voor haar nederlaag tegen Sjarapova in de finale van Wimbledon vorig jaar. "Maria is een vechtjas, maar dat ben ik ook. Eentje van topklasse op de tennisbaan."

Slapjes

De zege kwam zoals gezegd allerminst eenvoudig tot stand. Williams begon slapjes aan het duel en verloor de eerste set kansloos met 6-2. In de tweede set bleef de 17-jarige Sjarapova, als vierde geplaatst, de toon zetten en kreeg ze bij een 5-4 stand de kans om de wedstrijd uit te spelen. Pas toen herpakte de voormalige nummer een van de wereld zich en ontspon zich een verbeten en spannend tennisgevecht. Williams brak door de servicebeurt van Sjarapova en won vervolgens het tweede bedrijf met 7-5.

De teenager uit Siberië leek niet van haar stuk en bleef ook in de derde set krachtig slaan, hoewel ze haar uithalen steeds luider ging begeleiden. Het leidde tot drie comfortabele wedstrijdpunten in de tiende game, die Williams onnavolgbaar wegwerkte. Sjarapova was daarna mentaal aangeslagen en legde het uiteindelijk af in de veertiende game: 8-6.

Statistieken

De statistieken gaven een vrijwel gelijkwaardig duel te zien. Williams maakte 115 punten en sloeg 33 'winners' en 53 afzwaaiers. Sjarapova kwam tot 110 punten, 21 'winners' en 51 onnodige fouten.

Dechy

Dechy speelde opnieuw een sterke partij. De tennisster, die wordt gecoacht door de Nederlander Sven Groeneveld, won de eerste set met 6-2 en ging ook in de tweede set gelijk op met Davenport.

In de tiebreak werd de spanning Dechy kennelijk te veel en gaf ze een 4-1 voorsprong uit handen. Ze verloor daarna de set met 7-5. Davenport, die met een bandage om haar linkerheup speelde, maakte in het derde bedrijf het karwei professioneel af.