ALKMAAR - De smeekbede van Ruud Gullit is woensdagavond in Alkmaar verhoord. De geplaagde trainer van Feyenoord vroeg zich zondag na de afgang tegen Vitesse in de Kuip (1-2) vertwijfeld af waar hij "dit allemaal aan had verdiend". Bij AZ daarentegen, in de achtste finales van de Amstel Cup, was het lot hem uitzonderlijk goed gezind.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Alkmaarse titelkandidaat 'pakte' tussen de 24e en 28e minuut liefst twee rode kaarten (Van Galen en Perez). Toen was er zelfs voor het kwakkelende Feyenoord geen reden meer om niet te winnen: 1-3. De curieuze bekerzege kwam voor Gullit op een uitgelezen moment. Na de mislukte herstart van de competitie tegen Vitesse was de druk op de oud-international flink toegenomen.

Explosie

Halverwege de eerste helft in de Alkmaarderhout explodeerde de wedstrijd. Eerst sloeg AZ-middenvelder Van Galen tegenstander Ostlund tegen de vlakte. Arbiter Luinge stuurde de onverbeterlijke routinier op advies van zijn grensrechter van het veld.

Amper drie minuten later moest ook AZ-spits Perez naar de kleedkamer. Op de doellijn keerde de Deense international met zijn hand een kopbal van Ghaly. Doelman Timmer stopte daarna met een fraaie duik de strafschop van Kuijt.

Onmogelijke opgave

AZ stond niettemin met negen man voor een onmogelijke opgave. Al bij de rust leidde Feyenoord met 2-0. Kuijt nam revanche op zichzelf door een goed uitgespeelde aanval, met Hofs en Basto in een voorbereidende rol, fraai af te ronden met het hoofd, 0-1. Kort daarna toonde Lazovic, de vervanger van de geblesseerde Kalou (lies), zich een echte spits door een terugstuitende bal bij doelman Timmer alsnog over de doellijn te werken, 0-2.

Dynamisch

Ook voordat AZ rood aanliep speelde Feyenoord geen slechte wedstrijd. Nieuwkomer Gibbs haalde achterin veel weg, Ostlund speelde sober, Basto (de vervanger van de geblesseerde Bosschaart) deed geen gekke dingen en op het middenveld heerste de dynamische Ghaly. Het Rotterdamse vreemdelingenlegioen (negen nationaliteiten) maakte zeker geen angstige indruk, hoewel de speelwijze wel behoudend was.

Met drie afstandschoten was Kuijt namens Feyenoord in de beginfase het dichtste bij een doelpunt. AZ kreeg al in de vijfde minuut een droomkans. Meerdink mocht ongehinderd uithalen. Sa�di blokkeerde een doelpunt voor de thuisploeg, die zichzelf daarna door de twee rode kaarten onverwacht uitschakelde.

Geen druk

Van een echte wedstrijd was na de rust uiteraard geen sprake meer. AZ probeerde het nog wel maar kwam simpelweg mankracht te kort om Feyenoord onder druk te zetten. Lazovic raakte de onderkant van de lat en ook Kuijt rook aan 0-3. Door een trefzekere volley van Landzaat in de 83e minuut kreeg het thuispubliek even hoop, maar Kuijt maakte daarna met dank aan opnieuw Hofs snel weer een einde aan de opgelopen spanning.

Zaterdag bij FC Twente moet de fortuinlijke bekerzege van Feyenoord een vervolg krijgen. Dan pas kan echt van een nieuwe toekomst voor Gullit en zijn gerenoveerde ploeg worden gesproken.