BREDA - Aan een lange reeks bekersuccessen van FC Utrecht kwam woensdag in Breda een einde. Dankzij een doelpunt in verlenging van Yuri Cornelisse (2-1) bereikte NAC Breda de laatste acht in de strijd om de Amstel Cup. De winnaar van de laatste twee edities moet zich richten op de competitie om alsnog Europees voetbal af te dwingen.

Het toch al door personele problemen geplaagde FC Utrecht bereikte het eindsignaal met negen spelers en zonder coach Booy. Keller en Leitoe, de laatste in de slotfase, mochten voortijdig met rood naar de kant, arbiter Van Egmond stuurde in de slotfase ook Booy naar de tribune. Die beslissing leek wat overdreven.

Blessures

FC Utrecht miste een handvol geblesseerde (De Jong, Tanghe, Schut, Douglas) en geschorste (Mols, Broerse) spelers. Spits Van de Haar moest op het laatste moment aan het rijtje afwezigen worden toegevoegd. Hij werd woensdagnamiddag vader en was te laat in Breda om als basisspeler te starten. Rajcomar nam zijn plaats in.

Desondanks namen de Utrechters al na negen minuten de leiding door een doelpunt van Van de Bergh. Op die voorsprong was niets af te dingen. NAC was het duel apathisch begonnen. Naarmate de eerste helft vorderde slaagden de Bredanaars er in vaker in de buurt van Utrecht-doelman Terol te verschijnen. Na enkele kansjes was het in de 33e minuut zo waar raak. Zonneveld scoorde nadat Slot de bal vanaf het middenveld lukraak richting Utrechts strafschopgebied had getrapt.

Van de Haar

Booy bracht twaalf minuten voor tijd dan toch Van de Haar, die halverwege de eerste helft per auto was gearriveerd. Kort voordat de officiële speeltijd verstreken was verloor de ploeg Keller, die na het neerhalen van de doorgebroken Boussaboun, met rood naar de kant kon.

Tim Cornelisse kopte Utrecht kort voor het verstrijken van het eerste extra kwartier, bijna op voorsprong, maar Schollen redde met een knappe reflex. Uitgerekend broer Yuri schoot NAC vijf minuten voor tijd naar de kwartfinales. De kortste weg naar Europa bleef daarmee voor de Bredanaars intact.

Vervroegd cadeau ADO

De spelers van ADO Den Haag gaven hun club woensdag een vervroegd cadeau voor het honderdjarig bestaan. Een week voor het eeuwfeest bereikte de ploeg voor het eerst sinds het seizoen 1993-1994 de kwartfinales van de beker. De Hagenaars versloegen FC Twente na strafschoppen met 5-4. Stroeve maakte de beslissende penalty. Na negentig minuten was het 1-1.

De formatie van Adelaar verdiende de zege tegen de verliezend finalist van vorig jaar. De Hagenaars, die in oktober in de competitie thuis van Twente verloren, gingen furieus van start. De ploeg wilde duidelijk iets rechtzetten na de teleurstellende competitiehervatting van afgelopen zondag tegen FC Groningen (0-3). De aanvalslust leverde meteen kansen op voor Bodde en Den Ouden, maar Den Haag had geen geluk in de afwerking.

Aanvallend spel

Ondanks het matige spel was FC Twente, dat zaterdag van Willem II won, beduidend scherper. Bij de eerste de beste kans in de 22e minuut werkte Touma de bal in het Haagse doel. Na rust kreeg ADO Den Haag toch een beloning voor het aanvallende spel. Na zijn afgekeurde doelpunt in het begin van de tweede helft schoot Van der Gun in de 65e minuut raak.

Vijf minuten voor tijd schreeuwde het Zuiderpark om een strafschop nadat Swerts door Zomer werd gevloerd. Scheidsrechter Van Hulten wuifde de protesten weg. Het duel moest uiteindelijk toch door strafschoppen worden beslist nadat in de verlenging ondanks kansen van N'Kufo en Touma niet werd gescoord. Stroeve maakte voor Den Haag de winnende strafschop.

Top Oss verrast RKC

Top Oss heeft als enige club uit de eerste divisie de laatste acht van het Amstel Cup-toernooi bereikt. De club schakelde in de vierde ronde RKC Waalwijk uit na het nemen van strafschoppen.

Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand op 1-1 blijven steken. TOP was in de beslissende penaltyreeks met 6-5 de sterkste.