IBARAKI - Een verjongde basiself heeft Kroatië zaterdag op het WK voetbal een deel van de kleur teruggebracht die de ploeg vier jaar terug op het WK in Frankrijk tot de derde plaats bracht. In Ibaraki verraste de ploeg - zonder de grote helden van toen - Italië: 2-1. Een verdiende revanche voor de nederlaag tegen Mexico (1-0).

Bondscoach Mirko Jozic had in dat eerste duel gezien dat zijn 'oude garde' met onder anderen Robert Prosinecki (33) en Davor Suker (34) niet voldeed. Hen liet Jozic zaterdag op de bank, ten faveure van Davor Vruginec (27) en Milan Rapaic (28). De verjonging deed de Kroaten meer dan goed.

De nummer drie van het vorige WK in Frankrijk oogde tegen Mexico nog flets. Zaterdag in Ibaraki was dat anders. De ploeg was gevaarlijk, met name via de nieuwe basisspelers Vruginec en Rapaic.

Een prachtig uitgevoerde combinatie tussen deze twee bezorgde Kroatië in de eerste helft een reuzenkans. Doelman Buffon redde op het schot van Vruginec, Boksic was vervolgens net te laat de rebound te benutten. Invaller Materazzi werkte de bal weg. Hij was al snel in de wedstrijd Alessandro Nesta komen vervangen. De ervaren verdediger van Lazio Roma was geblesseerd geraakt.

Blauwe afweer

Ook zonder Nesta hield de blauwe afweer stand. De aanval kwam na rust op toeren, in de persoon van Christian Vieri, de man van de twee goals uit de wedstrijd tegen Ecuador (2-0).

Ietwat tegen de verhoudingen in was het voor Italië vijf minuten in de tweede helft al raak, maar toen annuleerde de Britse scheidsrechter Poll de treffer op aanraden van zijn assistent. Dat besluit was onterecht, aangezien Vieri niet buitenspel stond. Zijn protest leverde hem niets meer op dan de gele kaart. Vijf minuten later haalde hij zijn gram door knap raak te koppen uit de voorzet van Doni.

Hoewel de Kroaten gezien het vertoonde spel aanspraak mochten maken op meer, leek Italië onbedreigd af te gaan op de tweede overwinning op rij. Maar de ploeg kreeg een tik van uitgerekend een piepjonge Kroaat: Ivica Olic. De invaller voor Vugrinec profiteerde van onoplettendheid in de Italiaanse defensie. Cannavaro, Materazzi en Tommasi letten niet op bij een voorzet van Jarni, Olic deed dat wel. De 22-jarige aanvaller van NK Zagreb tikte de bal achter Buffon.

Gretig

Kroatië was nog niet voldaan, de ploeg wilde en kreeg meer. Rapaic zag een solo stranden, maar kreeg de bal onverwachts terug. Een mislukte omhaal belandde nog via het been van Materazzi in het Italiaanse doel, 2-1. Italië stond met lege handen. Dat besef leidde tot een slotoffensief, met grote kansen voor Totti (vrije trap op de paal) en Zambrotta (redding doelman).

In blessuretijd leek er voor Italië alsnog een punt in te zitten. Een lange bal vanaf het Italiaanse middenveld stuiterde zo langs doelman Pletikosa, het doel in. Inzaghi zorgde voor onrust voor de keeper, maar raakte de bal niet aan. Scheidsrechter Poll reageerde echter opnieuw op een vlagsignaal van zijn assistent, die blijkbaar een overtreding had geconstateerd.

Die beslissing leidde ertoe dat Italië niet het Braziliaanse record van een reeks ongeslagen WK-wedstrijden (13) evenaarde. De eerste nederlaag op een WK sinds 18 juni 1994 (1-0 tegen Ierland) was een feit.