HEERENVEEN - Een bikkelharde strijd, zinderende spanning en een flinke dosis emotie. Dat zou kenmerkend moeten zijn voor een skate-off. De selectiewedstrijd die dinsdagochtend in Heerenveen werd verreden, gaf echter een compleet ander beeld. In een ijzig koud Thialf zagen enkele tientallen schaatsgekken een uitermate saaie skate-off.

Henk Angenent, Tom Prinsen (beiden op tien kilometer), Jenita Hulzebosch en Marja Vis (op vijf kilometer) grepen de resterende wereldbekertickets. Hoe dan ook, deel drie van de skate-off zal de boeken ingaan als de minst boeiende selectiewedstrijd ooit.

Hoewel de inzet hoog was (de deelnemers konden uitzending naar de WB-finale verdienen, alwaar de tickets voor de wereldkampioenschappen afstanden worden verdeeld) liet de helft van de aangemelde mannen verstek gaan. Daardoor streden op de tien kilometers drie rijders voor twee plekken.

Aanfluiting

"Dit is natuurlijk een aanfluiting", vond ook Jan van der Hout, lid van de KNSB-topsportcommissie. "Je kunt je afvragen of we het de volgende keer op dezelfde wijze moeten doen."

alternatieve Elfstedentocht

In verband met zijn plaatsing voor de wereldbekerfinale neemt Henk Angenent niet deel aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. De 200 kilometer lange wedstrijd op de Weissensee past volgens de schaatser niet in zijn programma.

Angenent zal daardoor zijn titel niet verdedigen. De rijder uit Woubrugge verschijnt wel aan de start van het Open Nederlands kampioenschap dat komende zaterdag op de Weissensee wordt verreden. Die race gaat over 100 kilometer.

Verstand

"Ik had graag deelgenomen aan de alternatieve Elfstedentocht, maar mijn verstand zegt dat ik 't niet moet doen", aldus Angenent. "Mijn doel is Turijn." In die Italiaanse plaats worden volgend jaar de Olympische Winterspelen gehouden.

Angenent hoopt tijdens de WB-finale in Heerenveen deelname aan de wereldkampioenschappen afstanden (tien kilometer) veilig te stellen.