MELBOURNE - Kan Roger Federer verliezen?. Nee, luidt vooralsnog het antwoord. De Zwitser maakte zijn status als beste tennisser van de wereld dinsdag opnieuw waar met een demonstratie in de kwartfinale van de Australian Open.

De titelverdediger liet zijn Amerikaanse opponent en viervoudig winnaar Andre Agassi kansloos (6-3 6-4 6-4) en boekte zijn 26e zege op rij. Het 23-jarige fenomeen uit Basel staat in de halve finale tegenover de Rus Marat Safin, die vrij eenvoudig de Slowaak Dominik Hrbaty opzij zette (6-2 6-4 6-2).

Tennisoven

Maria Sharapova en Serena Williams waren het meest hittebestendig in de tennisoven van Melbourne, waar de temperatuur tijdens de middagpartijen naar een onbarmhartige 35 graden Celsius steeg. Beide tennissters bereikten de halve finale en staan daarin tegenover elkaar.

De 17-jarige Russische Wimbledon-kampioene Sharapova versloeg in de kwartfinale haar landgenote en US Open-winnares Svetlana Koeznetsova (4-6 6-2 6-2). De Amerikaanse Williams maakte in haar kwartfinale korte metten met de Française Amélie Mauresmo (6-2 6-2).

Het publiek in Australië keek vooral uit naar een krachtmeting tussen de als achtste geplaatste 34-jarige routinier Agassi (acht grandslamoverwinningen) en Federer, die vorig jaar de titel greep in Australian Open, Wimbledon en US Open.

Agassi, die in de vierde ronde een record van 51 aces van de Zweed Joachim Johansson weerstond, speelde zeker niet slecht en maakte het Federer af en toe best moeilijk. Maar de Zwitser sloeg op de cruciale momenten onnavolgbare services en forehands.

Het leidde tot 46 'winners', waarvan 22 aces. Agassi zette daar slechts dertien winnende slagen tegenover. Federer had drie keer voldoende aan een servicebreak. In de tweede en derde set won hij meteen de eerste opslagbeurt van Agassi, om vervolgens keurig zijn eigen service uit te spelen.

Te goed

"Ik ben weggespeeld, hij was te goed", gaf Agassi na afloop toe. "Ik hoopte op een onvergetelijke partij, zoals ik er vele heb gespeeld in Melbourne. Maar deze wedstrijd vergeet ik liefst zo snel mogelijk."

Safin

De als vierde geplaatste Safin walste over Hrbaty heen. De bijna 25-jarige Rus was na anderhalf uur en in drie sets klaar: 6-2 6-4 6-2. Federer en Safin speelden al zeven keer tegen elkaar en de cijfers plaatsen de Zwitser in de favorietenrol. Hij won zes van de zeven partijen.

Sharapova

Een zwetende Sharapova had in het begin van de wedstrijd nog moeite met de warmte. Ze kwam traag op gang tegen haar 19-jarige rivale; Koeznetsova won solide de eerste set (6-4) en brak meteen de service van Sharapova in de tweede. Vanaf dat moment kantelde de wedstrijd; Sharapova vocht zich terug, kwam beter in haar ritme en Koeznetsova begon fouten te maken. "Het was ineens over", zei de Russische, die in het begin van het grandslamtoernooi nog verwikkeld was in een dopingzaak. "Ik bedoel, ik hield op met tennissen. Mijn lichaam stond op de baan, maar mijn geest was niet aanwezig."

Teenager Sharapova, die heeft leren afzien in Siberië, gooide juist al haar mentale kracht in de strijd. Ze won de tweede set met 6-2 en het derde bedrijf met dezelfde cijfers. Met een vernietigende forehand maakte ze de partij af.

Williams

Williams, twee jaar geleden winnares in Melbourne, domineerde over Mauresmo en won voor de negende keer in tien onderlinge ontmoetingen. Hoewel de Amerikaanse de warmte van Florida gewend is, zocht ze in Melbourne graag even de schaduw op tussen de punten. "Toch had ik niet veel last van de hitte. Ik speelde degelijk en maakte weinig fouten", zei Williams.

Mauresmo, als tweede geplaatst in het toernooi, kon geen moment een vuist maken. Williams zal op wraak zinnen tegen Sharapova, want het was de jonge tennisdiva uit Rusland die de gelouterde Amerikaanse vorig jaar te kijk zette in de finale van Wimbledon.