MELBOURNE - Maria Sharapova en Serena Williams waren dinsdag het meest hittebestendig in de tennisoven van Melbourne. Beide tennissters bereikten de halve finale van de Australian Open en staan daarin tegenover elkaar.

De 17-jarige Russische Wimbledon-kampioene Sjarapova versloeg dinsdag in de kwartfinale haar landgenote en US Open-winnares Svetlana Koeznetsova: 4-6 6-2 6-2. De Amerikaanse Williams maakte in haar kwartfinale korte metten met de Française Amélie Mauresmo: 6-2 6-2.

De tennispartijen vonden plaats in een onbarmhartige hitte. De temperatuur op het hardcourt van Melbourne Park steeg naar 35 graden Celsius. Een zwetende Sharapova had in het begin van de wedstrijd nog moeite met de warmte. Ze kwam traag op gang tegen haar 19-jarige rivale; Koeznetsova won solide de eerste set (6-4) en brak meteen de service van Sharapova in de tweede.

Fouten

Vanaf dat moment kantelde de wedstrijd; Sharapova vocht zich terug, kwam beter in haar ritme en Koeznetsova begon fouten te maken. "Het was ineens over", zei de Russische, die in het begin van het grandslamtoernooi nog verwikkeld was in een dopingzaak. "Ik bedoel, ik hield op met tennissen. Mijn lichaam stond op de baan, maar mijn geest was niet aanwezig."

Siberië

Teenager Sharapova, die heeft leren afzien in Siberië, gooide juist al haar mentale kracht in de strijd. Ze won de tweede set met 6-2 en het derde bedrijf met dezelfde cijfers. Met een vernietigende forehand maakte ze de partij af.

Williams

Williams, twee jaar geleden winnares in Melbourne, domineerde over Mauresmo en won voor de negende keer in tien onderlinge ontmoetingen. Hoewel de Amerikaanse de warmte van Florida gewend is, zocht ze in Melbourne graag even de schaduw op tussen de punten. "Toch had ik niet veel last van de hitte. Ik speelde degelijk en maakte weinig fouten", zei Williams. Mauresmo, als tweede geplaatst in het toernooi, kon geen moment een vuist maken.

Wraak

Williams zal op wraak zinnen tegen Sharapova, want het was de jonge tennisdiva uit Rusland die de gelouterde Amerikaanse vorig jaar te kijk zette in de finale van Wimbledon.

Safin

Marat Safin haalde als eerste in het enkelspel bij de mannen de halve finales. De als vierde geplaatste Rus walste in de kwartfinales over de Slowaak Dominik Hrbaty heen. Safin was na anderhalf uur en in drie sets klaar: 6-2 6-4 6-2.

Safin treft in de halve eindstrijd van het grandslamtoernooi in Melbourne de winnaar van de kwartfinale tussen de Zwitserse titelverdediger Roger Federer en de Amerikaanse viervoudig winnaar Andre Agassi. Die partij begint dinsdag om 9.30 uur.