SAPPORO - Vier jaar geleden verketterd, nu gefêteerd. Dat is de haat-liefdeverhouding van David Beckham met Argentinië. In Frankrijk kreeg hij door een rode kaart de schuld van de uitschakeling tegen de Zuid-Amerikanen, in Japan ontving hij vrijdag alle lof. Die dankte hij aan de enige treffer van het duel, die hij maakte uit een strafschop.

Vier jaar na de vervelendste rode kaart uit zijn loopbaan kreeg uitgerekend Beckham de kans de Engelsen op voorsprong te zetten. Michael Owen passeerde in het strafschopgebied Pochettino, die hem vervolgens tegen het been schopte. Beckham knalde een minuut voor rust van elf meter hard raak, 0-1.

Het daaropvolgende feest aan de zijlijn toonde hoezeer het scoren Beckham had opgelucht. Wapperend met het shirt met nummer 7 op de borst toonde hij de Engelse fans wie er zojuist tegen Argentinië had gescoord. Hij, David Beckham. De ster van Manchester United, die elk seizoen miljoenen euro's opstrijkt, maar op het WK nog geen furore maakte.

'Domme jongen'

David Beckham, die na het laatste WK in 1998 zo ongeveer een jaar werd achtervolgd door zijn eigen aftocht (rode kaart) en die van het Engelse elftal, waarvoor ook hij verantwoordelijk werd gehouden. "Een domme jongen", zo werd de vedette destijds omschreven in de Engelse Daily Mirror.

Beckham

De middenvelder kreeg toen kort na rust rood, waarna de Argentijnen een helft met een man meer speelden en uiteindelijk via strafschoppen de kwartfinales bereikten. Supporters, thuis in de Engelse stadions, floten de destijds 23-jarige middenvelder er nog lange tijd voor uit.

Dankzij de benutte strafschop is Engeland vier jaar verder zeer kansrijk voor een plaats in de tweede ronde. Bij een gelijkspel tegen Nigeria is Engeland door. Bij een nederlaag is het afhankelijk van het resultaat van de confrontatie tussen Zweden en Argentinië.

Argentinië

De Argentijnen hebben het aan zichzelf te wijten dat ze vrijdag tegen Zweden moeten winnen om op eigen kracht door te stoten naar de tweede fase. In Sapporo viel de ploeg ronduit tegen. Pas de laatste twintig minuten van het duel zette Argentinië Engeland onder grote druk, goed uitgespeelde kansen leverde het niettemin nauwelijks op.

Batistuta, na rust gewisseld voor Crespo, had in de eerste helft een goede kopkans, Samuel kreeg er één, dertien minuten voor tijd. Doelman Seaman redde beide malen.

Owen

Engeland was voornamelijk gevaarlijk via Owen, die vier jaar terug tegen Argentinië als 18-jarige al een prachtig doelpunt maakte. De aanvaller van Liverpool was vrijdag wederom dichtbij, een van zijn schoten raakte de paal.

De zege van Engeland op titelfavoriet Argentinië was vooral verdiend door het vertoonde spel voor rust. Daarna bleek ook de ploeg van Sven-Goran Eriksson vrij machteloos. De Argentijnen bleken niet in staat dat af te straffen. Voor woensdag moet er iets veranderen, wil de favoriet niet in een vroegtijdig stadium stranden.

Stand Groep F: