Roda JC heeft donderdag in de finale van de play-offs om promotie/degradatie uit tegen MVV een gelijkspel uit het vuur gesleept. Het duel in Maastricht, dat werd overgeschaduwd door rellende supporters, eindigde in 0-0. NAC Breda boekte door een late goal van Cyriel Dessers een 1-0 thuiszege op NEC.
 

De returns van beide finales zijn op zondag. De winnaars van de dubbele ontmoetingen spelen volgend seizoen in de Eredivisie.

De streekderby tussen MVV en Roda JC eindigde pas een halfuur later dan gepland. De wedstrijd werd in de rust ontsierd door rellende supporters, waardoor scheidsrechter Pol van Boekel lang moest wachten voordat hij het duel kon hervatten.

De grootste kans van de wedstrijd was van Abdul Ajagun. De middenvelder van Roda JC kreeg de bal op een presenteerblaadje van Tom van Hyfte, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Bij MVV kopte invaller Thomas Verheydt, al van beslissende waarde in het tweeluik met Cambuur, in de slotfase net naast. 

Stevens

Voor Roda was het de eerste wedstrijd na het ontslag van Yannis Anastasiou. René Trost en Rick Plum zaten als interim-trainers op de bank, Ook Huub Stevens, die als adviseur de technische staf en de spelersgroep assisteert, was van de partij.

Roda JC eindigde dit seizoen als zeventiende in de Eredivisie. MVV kwam in de Jupiler League niet verder dan plaats zeven. De ploeg van trainer Ron Elsen rekende in de vorige ronde af met Cambuur Leeuwarden, Roda JC haalde ten koste van Helmond Sport de finale van de play-offs.

NEC

NEC, dat zestiende werd in de Eredivisie, moet na het verlies in Breda zondag alles uit de kast halen om degradatie naar de Jupiler League af te wenden. Dan staat in de Goffert in Nijmegen de return van de finale van de play-offs om promotie/degradatie op het programma.

NAC, de nummer vijf van de Jupiler League, had de zege opnieuw te danken aan Dessers. Voor de matchwinner was het al zijn vierde goal in de play-offs. De Belgische spits was in de vorige ronde al beslissend in de confrontatie met Volendam. 

Zijn goal tegen NEC werd ingeleid door Michael Heinloth. De Duitser verdedigde verkeerd uit, Giovanni Korte onderschepte en passte op het juiste moment op Dessers. De Belg rondde als gebruikelijk beheerst af.

Videoref

Opvallend en van belang was de beslissing van de 'video-scheidsrechter' (Ed Janssen), meekijkend in Hilversum, om een rode kaart van Wojciech Golla in de 42e minuut terug te draaien. De Poolse verdediger van NEC hield de doorgebroken Dessers vast en kon vertrekken. Het was scheidsrechter Dennis Higler echter ontgaan dat Dessers eerder een overtreding had gemaakt.

NEC had tot dat moment de betere kansen gekregen. Zo tikte Kevin Mayi net voorlangs, na een fraai steekballetje van Ali Messaoud. Even later schoot Dario Dumic net naast. Aan de andere kant was Dessers met het hoofd dicht bij de openingstreffer voor de thuisclub, maar hij schampte de bal in plaats van hem in te koppen.

Na de hervatting drong voornamelijk NEC aan, maar een inzet van Jay-Roy Grot werd gestuit door doelman Jorn Brondeel en een kopbal van Taiwo Awoniyi eindigde op de lat. Voor NAC was er een aardige solo van Thomas Agyepong, maar zijn schot miste kracht. Uiteindelijk bezorgde Dessers de thuisploeg, tegen de verhouding in, alsnog de overwinning.