MELBOURNE - Het Russische tennisrijk heeft maandag in de vierde ronde van de Australian Open een barst opgelopen. Het onverslaanbaar geachte vrouwenbolwerk uit het oosten van Europa raakten onverwacht twee speelsters kwijt. Roland Garros-winnares Anastasia Miskina verloor verrassend van de Française Nathalie Dechy (4-6 2-6). De als zesde geplaatste Elena Dementieva strandde tegen de Zwitserse Patty Schnyder: 7-6 6-7 2-6.

Andrej Davidenko hield de Russische eer in Melbourne nog enigszins hoog. Hij plaatste zich ten koste van de als twaalfde geplaatste Argentijn Guillermo Canas voor de kwartfinales. Davidenko speelt om een plaats in de halve eindstrijd tegen Andy Roddick. De Amerikaan, een van de favorieten voor de eindzege, sloeg zich met 6-3 7-6 6-1 langs de Duitser Philipp Kohlschreiber. Ook Roddicks landgenote Lindsay Davenport ging bijna onbedreigd verder. Ze was veel te sterk voor de Kroatische Karolina Sprem: 6-2 6-2.

Macht

De Russinnen grepen vorig jaar de macht in het vrouwencircuit. Ze pakten de titels op Roland Garros (Miskina), Wimbledon (Maria Sjarapova) en de US Open (Svetlana Koetsnetsova) en bekroonden hun succes met de winst in het landentoernooi om de Fed Cup. Na de afmeldingen van het Belgische duo Justine Henin en Kim Clijsters en de Amerikaanse Jennifer Capriati lag voor de Russische vrouwen de weg open het nog ontbrekende grandslamtoernooi in Australië op hun naam te brengen.

Met het onverwachte verlies van Miskina en Dementieva wordt deze kans beduidend kleiner. Zeker ook omdat in de kwartfinales na het onderonsje tussen Svetlana Koetsnetsova en Maria Sjarapova opnieuw een Russin zal afvallen.

Miskina

Miskina had haar verlies tegen Dechy vooral aan zichzelf te danken. In de Rod Laver Arena beleefde ze een complete 'off-day' met maar liefst 44 onnodige fouten. De Russische had na afloop geen verklaring voor haar teleurstellende spel. "Er was niets aan de hand, ik had gewoon een slechte dag, een slechte wedstrijd", zei ze. "Nathalie speelde slim tegen mij vandaag. Maar ik kan niet zeggen dat zij de wedstrijd gewonnen heeft, ik heb hem vooral verloren."

Dechy

Dechy staat voor het eerst in haar loopbaan in de kwartfinales van een grandslamtoernooi. De Française maakte zich niet druk over de uitlatingen van haar opponente. "Ze kan zeggen dat ik dankzij haar heb gewonnen, maar ik ben een ronde verder en zij niet." Dechy moet het nu opnemen tegen Patty Schnyder, die zorgde voor de andere Russische nederlaag.

Dementieva

In tegenstelling tot Miskina leek Dementieva haar partij in handen te hebben. De Russin leidde met 7-6, 4-0 en 30-0, maar liet Schnyder terug in de wedstrijd komen. Ze overtrof uiteindelijk Miskina met een totaal van 61 afzwaaiers.

"Ik snap er niks van, wat kan ik zeggen?", moppelde de aangeslagen Dementieva na afloop. "Ik heb mijn kansen niet gepakt. Als je dat niet doet, kan de hele wedstrijd veranderen." Schnyder, bedwinger van Michaëlla Krajicek in de tweede ronde, greep de onverwachte mogelijkheid wel. Ze pakte de tweede set in de tiebreak en maakte het daarna met 6-2 af.