SALT LAKE CITY - Erben Wennemars is de schaatser die ooit kampioen van Overijssel wilde worden. De vraag was of hij het zover zou schoppen. Een natuurtalent, nee, dat was hij niet. "Ik moet gewoon hard werken."

In de Olympic Oval van Utah werd hij zondag voor de tweede opeenvolgende keer sprintkampioen van de wereld. Met grote overmacht. Een andere vraag drong zich op. Komt Wennemars uit Dalfsen, van Mars, of van een andere planeet.

Stoer

Sprinten is weer stoer, zei Wennemars, kort nadat voor hem opnieuw het Nederlandse volkslied had geklonken. "Jaren geleden wilde de jeugd gewoon niet aan deze discipline beginnen. Maar door schaatsers als Gerard van Velde, Jan Bos, Marianne Timmer en ik is de sprint weer populair. Nederland schuift op naar de sprint! Kijk naar Jong Oranje. Ik vind dit ook veel mooier dan wereldkampioen allround worden. Alle tegenstander zijn kanjers. Stuk voor stuk. Daarvan winnen, dat is prachtig."

Allround

Maar toch speelt in zijn achterhoofd de gedachte om het nog eens als allrounder te proberen. "Volgend jaar zijn de Olympische Spelen", zegt Wennemars. En dan? "Ik denk er over na." De topper uit Zwolle presteerde wat geen Nederlander eerder deed. Twee keer de beste van de wereld op de sprint. Vorig jaar in Nagano, nu in Salt Lake City. "Vooraf dacht ik daar wel eens aan. Als ik nu win sta ik bovenaan de lijst. Maar dan dacht ik weer: Niet aan denken. Gewoon schaatsen."

Wotherspoon

Wennemars 'speelde' met zijn tegenstander, Jeremy Wotherspoon, een groot kampioen die voor de slotrit nog een fractie voorsprong had. Wennemars: "Een paar honderd meter voor de finish wist ik al dat ik hem in de zak had. Ik heb m'n benen stil gehouden. Gewoon, geen risico's genomen. Het ging niet om de tijd. Het ging om de titel."

Persoonlijk record

Wennemars besliste het toernooi misschien wel op de 500 meters. Twee keer een persoonlijk record, zijn uitdager Wotherspoon heel dicht bij zich houdend. Op de kilometer wilde hij toeslaan, al lukte dat op de openingsdag niet helemaal. Gerard van Velde smakte met zijn hoofd tegen de grond en Wennemars werd, als volgende starter, twintig minuten opgehouden.

De gekste dingen speelden door zijn hoofd. Wennemars: "Misschien heeft hij wel een schedelbasisfractuur, dacht ik. Of is hij dood. Wanneer kan ik rijden? Als hij alleen maar een hersenschudding heeft? Het was heel vreemd. Ik zag alles wat om me heen gebeurde. Op het moment dat ik startte zag ik zelfs uit een ooghoek dat Ab Krook ruzie stond te maken met de scheidsrechter, omdat er een deur openstond. Ab was boos. En de scheidsrechter ook. Het was niet bevordelijk voor de concentratie dat het me bezighield."

Emoties

Hij hield de schade beperkt en won met overtuiging de slotafstand van de volgende dag. Daarna kwamen de emoties los, viel hij in de armen van Jac Orie, zijn coach. In de december bij de wereldbeker in Nagano had hij stuk gezeten. "Het ging niet meer. Ik had het heel, heel moeilijk. Ik heb daar Jac gebeld en we hebben uren gepraat. Daarna belde ik met Renate. Het zat heel diep allemaal. Nu ineens wereldkampioen. Ik kon het even niet geloven."

Peter Mueller, zijn voormalig trainer uit Amerika, gaf hem het geloof dat het kon. Wie je ook bent, waar je vandaan komt, je kunt winnen. Alles is mogelijk. Hij won pas toen Jac Orie bij hem kwam. "Ik was soms een wat ongeleid projectiel. Jac bracht mij de rust bij die nodig was om kampioen te worden. Vanavond in het hotel zal ik ook zeker even bij Peter langslopen. Ook hij heeft een aandeel in dit succes. Hij heeft dingen in mij losgemaakt."

Olympisch goud

Erben Wennemars, boerenzoon, getrouwd en vader van een zoon, is een groot kampioen. Twee keer de wereldtitel op de (vierkamp) sprint, winnaar van meerdere wereldbekers, de sterkste op de WK afstanden. Hij weet dat nog één ding ontbreekt. "Natuurlijk zou het heel mooi zijn als er nog olympisch goud bijkomt." De slotdag van de WK in de Olympic Oval van Utah noemde hij één van de beste dagen in zijn loopbaan. Hij had weer het gevoel terug van: wat er ook gebeurt, ik rijd alles aan gort.

Geen moment was er twijfel. "Deze baan is de snelste ter wereld, hier komen de besten boven. Dat ben ik! Ik ga er nu eens van genieten. Dat heb ik in het verleden te weinig gedaan." Volgend jaar is het WK sprint in Heerenveen. Kom maar op, zegt Erben Wennemars.